Ge rotavdrag till alla

Miljöpartiet pekar på de hundratusentals lägenheter från 60- och 70-talet som nu behöver rustas upp och energieffektiviseras.Genom att investera i en klimatsmart upprustning av miljonprogrammet kan vi förbättra boendemiljön, minska utsläppen och skapa nya jobb i områden där arbetslösheten ofta är hög

Miljöpartiet  anser att det är ”djupt orättvist” att såväl villaägare som de som bor i radhus och bostadsrätter ska kunna få skatteavdrag för att bygga om, medan renoveringen av ett hyreshus ska finansieras genom höjda hyror i områden där människor med de lägsta inkomsterna bor.Kostnaden för rotavdraget beräknas i år uppgå till drygt tio miljarder kronor, enligt regeringens budget.

Så Rotavdraget borde gälla alla.

 

4 kommentarer

  1. Micke

    Helt rätt.

    I rättvisans namn ska inte hyresrättsboende subventionera de privatas renoveringar.

    ROT-avdrag ska gälla alla boendeformer eller inga.

  2. Skattebetalare

    Om du bor i lägenhet med hyresrätt äger fastighetsägaren göra
    avdrag för både arbete och materiel. Skulle man bevilja även rotavdrag innebär det att man får dubbla avdrag för arbetet.

    Villaägare får endast göra avdrag för arbetskostnaden.

    Att många fastighetsägare struntar i underhållet är bedrövligt.

  3. Jan-Erik Vahlström

    En enkel slutsats av sign ”skattebetalare”. Hon/Han borde läsa på lite mer ROT och övriga avdrag. Totalt beräknar man att bostadsrätts/villaägare ”subventioneras” med i runda tal 40 miljarder. Skulle hyresrätterna erhålla samma subvention skulle hyran kunna sänkas med c:a 2000/månad för en normalstor trerumslägenhet.

  4. Micke

    Dags du läser på lite bättre ”skattebetalare”

    TRE ORÄTTVISOR – EN HYRSKATT

    1 – RÄNTEAVDRAG
    Värdet av ränteavdraget för bostadslån uppgick 2011 till ungefär 26 miljarder kronor.1 Ränteavdraget har historiskt motsvarats av lika stora subventioner till byggande av hyreslägenheter. 2006 avskaffades dock räntebidrag och investeringsstöd till hyreslägenheter, medan ränteavdraget till bostadsrätter och villa blev kvar. Det betyder att bostadsrätts- och villaägare får subventioner till sitt boende utan att hyresgästerna får en krona.

    2 – ROT-AVDRAG
    Rot-avdraget är ett skatteavdrag för underhåll av hus och lägenheter. Det kostade staten 13,6 miljarder kronor 20112. Rot-avdraget gäller idag bara för de som äger sin bostad och finns inte för hyreslägenheter överhuvudtaget. Hyresgästen betalar för renoveringar i sin lägenhet via hyran, och varken hyresgästen eller fastighetsägaren får något rot-avdrag. Tvärtom måste fastighetsägaren betala vinstskatt om den ska spara för framtida underhåll. Det gör att renoveringar av hyresrätter ofta kan innebära extrema hyreshöjningar för de boende.

    3 – DUBBEL FASTIGHETSSKATT
    Den som äger en villa betalar fastighetsskatt på sitt hus, men den som äger ett hyreshus betalar både fastighetsskatt på sitt hus, och skatt på vinsten av sin verksamhet – som ju handlar om att hyra ut sitt hus. När villaägaren betalar skatt en gång på sitt hus, betalar alltså hyresvärden skatt två gånger. Och i slutändan blir det hyresgästerna som får betala.

    http://www.tackpaforhand.nu/hyrskatt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.