Fler cyklister på Umeås gator!

Hösten innebär för vissa en återgång till rutinerna, men kan också vara ett tillfälle att lägga till med nya vanor. För många är resor till jobb och skola en del av vardagen, och hur dessa sker har stor betydelse för oss alla. Valet av färdmedel påverkar den personliga hälsan och ekonomin såväl som den lokala luften och klimatet. Därför ser vi med glädje att många av dem som har möjlighet väljer att göra dessa resor med cykel.

På onsdag 27 september släpper FN:s klimatpanel sin senaste rapport. Den förväntas bekräfta tidigare kunskap om klimatförändringarna och behovet av både kraftfulla politiska åtgärder, ansvarstagande från näringslivet och enskildas initiativ för att förhindra att klimatförändringarna och dess följder blir alltför omfattande. Att ställa om till ett hållbart resande är en del i denna process. En stor andel av de resor som görs är kortare än fem kilometer, och alltför många av dem görs fortfarande med bil. Här har cykeln en nyckelroll att spela i omställningen till ett mer hållbart resande.

Därför behöver arbetet med att förbättra förutsättningarna för cyklisterna snabbas på. Det är viktigt att cykelvägar planeras och underhålls så att resan på cykel blir smidig och att riskerna minimeras. Idag får cyklister finna sig i omständigheter som aldrig skulle accepteras på en bilväg. En cykelbana på sidan av en väg kan plötsligt ta slut och övergå i parkeringsplatser för bilar vid väggrenen. Gångtrafik och snabb cykeltrafik blandas och skapar irritation och risker för alla inblandade.

Vi vill tacka alla som väljer att ta cykeln istället för bilen när de dagliga resorna görs, och uppmana fler att göra samma sak. De privata initiativen ska möjliggöras och stödjas genom en offensiv hållbarhetspolitik, och vi tänker därför fortsätta arbeta för att Umeå blir en stad med ännu fler cyklister!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.