Moderaterna vill att våra barn och barnbarn ska betala för vårt bilägande.

Under alliansens sju år vid makten med moderaterna i spetsen har Sverige tappat i rankningen när det gäller klimatpolitik, och får sämre betyg än länder som Mexico, Kina och Indien. Alliansen lever på gamla meriter, och det det är kommande generationer som får betala.
Enligt grundläggande principer som de flesta i Sverige är överens om är det den som förorenar som ska betala för skadorna.
Med en skatt på koldioxidutsläpp gör vi att de som står för de farliga utsläppen får betala för konsekevenserna av dem till en större del, samtidigt som vi uppmuntrar till ett minskat bilkörande. För genomsnittsbilisten blir det en hundring i månaden, som i in tur kan användas till andra åtgärder för att öka det hållbara resandet som tåg, buss och cykel. Den investeringen tror jag många gärna gör för framtiden.
Frågan är hur moderaterna har tänkt finansiera sina satsningar när de ger bort några miljarder i skattesänkningar till de rikaste? När det kommer till kritan verkar alliansen inte ha någon plan för det alls. I sin senaste budget minskar alliansen underhållet till järnvägen med en miljard 2014 jämfört med kostnaden 2013, och stödet till förnybar energiproduktion sänks med 70 miljoner nästa år. Omställningen till ett fossiloberoende samhälle kan skapa massor av jobb, men med alliansens politik är det tydligt att det inte kommer bli i Sverige.
Det finns ingen motsättning mellan att stimulera ett minskat bilkörande med förbättringar för kollektivtrafik och cyklister. Miljöparitet vill satsa på detta också. Det är några av många nödvändiga åtgärder för att undvika alltför stora klimatförändringar orsakade av människans missbruk av fossila bränslen.
Edward Riedl påstår att vi är bilarnas fiende. Men han glömmer att i bilen sitter en människa -och det är henom som Miljöpartiet värnar i sin politik. Tillsammans med barnen i baksätet, människor i fattiga länder och framtida generationer. En kortsiktig politik likt den moderaterna för är människofientlig. Och det är värre.

En kommentar

  1. Maria Skiddi

    Miljöpartiet vill att våra barn och barnbarn ska leva som Aimish =)) Min farmor GICK flera dagar mellan sina arbetsplatser. Ädelt och snällt mot naturen=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.