Ja till vindkraft –men inte på Holmön

Holmön är speciell på många sätt -att det blåser friskt är bara ett av dem.  Den unika kulturmiljön, den orörda naturen och det rika fågellivet är vad som lockar så många människor varje sommar till Sveriges soligaste ö. Vi är övertygade om att det bästa sättet att utveckla Holmön på är att bevara dessa värden och underlätta för fler att uppleva dem, både som permanentboende och som turister.

Utbygganden av vindkraft och annan förnybar energi är en viktig åtgärd för klimatet och ska främjas, men precis som för andra verksamheter ska den inte tillåtas där den inte gör skada på miljön.

Holmöarna är både skyddade som naturreservat och genom Natura 2000, och en vindkraftetablering i området skulle innebära stora risker bland annat för de sällsynta fåglar som finns på Holmön. Värdet av orörd natur och bevarandet av utrotningshotade arter är svårt att mäta i pengar och därför finns alltid risken att ekonomiska intressen går före. I fallet med Holmön är vi dock tveksamma till att det ens är bra rent ekonomiskt att etablera vindkraft. Holmön är riksintresse för friluftsliv och kulturmiljövård och lockar många besökare som vill delta i de kulturarrangemang som hålls eller som i lugn och ro vill njuta av den charmiga miljön och den vackra naturen.

Det finns många bra ställen att etablera vindkraft på i Västerbotten, och vi har råd att välja dem med omsorg. I fallet med Holmön menar vi att vindkraften ska väljas bort till förmån för satsningar på besöksnäring och naturvård.

Nasser Mosleh, Miljöpartiet de gröna i Umeå

10 kommentarer

  1. Per Hansson

    Hej Nasser! Jättebra skrivet! Jag har både facebookat och bloggat om att ni också tar strid FÖR Holmöarna. Detta blir ett av mina huvudämnen i min valkampanj. Ska bli kul att ses i kommunfullmäktige!

  2. Johan

    Tack Nasser! Jag hoppas och ber att satsningen i Täfteå även ses över. Ser man enbart till det aktuella området så anser inte energimyndigheten att det är ett riksintresseområde. Men iom att kraftö vind hann börja projektera innan revisionen av riksintresseomr så får det kvarstå som riksintresseomr. Umeå har även pekat ut området för vindkraft, men de har knappast tagit hänsyn till närboende samt att det nu planeras 3 MW verk på enbart ca 1 km avstånd. Detta avstånd har flera gånger visat sig vara i underkant. Iom en utbyggnad så försvinner dessutom stora områden potentiell tomtmark för att vindkraften kommer för nära. Orsaken till allt detta är eftersatt kommunplanering i Umeå. täfteå tätort står fortfarande utan en förnyad fördjupad kommunplan. Dvs vindkraftsområdet har av Umeå pekats ut för lättvindigt och generöst och energimyndigheten kompromissar till företagens fördel. Det enda vi kan hoppas på är att länsstyrelsen tar oss i beaktande, vilket vi ju inte kan vara säkra på. Det känns som att kommunen överlåter sitt ansvar att kommunicera till vindkraftsbolag och länsstyrelsen, själva tittar de bara bort o hoppas allt blir bra. I svt play finns en nyhet från Blekinge och Kullaryd där endast ett verk nu har gjort att närboende känner sig tvungna att flytta (gå in på svt play och sök på vindkraft, det är klippen från Blekingenytt 3 och 4/2). Vi skulle få ca 11 verk till Täfteå. Konsulterna är inte övertygande alls med bullersimuleringarna. Även i Kullaryd gjordes en sådan, vilket du ser i klippet från 3/2.

  3. Stugägaren

    Tack så mycket för all hjälp! Vi har hotats av detta i 5år nu.. Äntligen en till politiker som vågar sätta ner foten.

  4. säsongsboende

    Tack så jättemycket MP-Umeå! Ni har fattat rätt beslut. Det är bra att ni tidigt deklarerar var ni står i frågan. Det är ju val i höst:-)

  5. Kurt Edlund

    Du skriver om Holmön som både ”unik kulturmiljö” och ”orörd natur” utan att ge ett enda exempel på endera. Jag måste ifrågasätta om du varit längre än hundra meter från visfestivalområdet i Byviken eller om du alls är påläst om Holmöns historia. Vad är så unikt om Holmöns ”kulturmiljö” och hur har det i så fall kommit till? Var finns denna orörda natur som du tycks känna till så väl och ömma för? På Holmön finns ingen ”orörd natur”, endast en av bosättare kultiverad bygd och det är det som för mig är kulturmiljö och en naturlig del av hur människa kan anpassa sig och överleva i sin omgivning.
    Det verkar också som om du ömmar för de ”sällsynta fåglar” som finns på Holmön – vilka? Jag hoppas också att du bland dessa räknar in de alltmer sällsynta bofasta som saknar flygförmåga men ändå kan kallas flyttfåglar. En miljöpartist bör väl ha ett helhetstänkande i frågor om fåglar och fauna.
    Det som stör mig mest är att många av de som inte har någon någon som helst historia av ön, inte bor där, inte är född och uppväxt där, inte kan tänka sig att flytta ut och bo där, eller ens har varit där – så självklart! – uttalar om att bevara ”orörd natur” och ”unik kulturmiljö”! Och varför?
    Jo., gång efter gång i debatten återkommer det – för sitt behov av rekreation (läs:komma bort från storstan ett tag).
    Därför blev Holmöns ”unika natur och kulturmiljö” beslagtagen av det så kallade ”riksintresset”, som så lämpligt inte innefattar de som byggt upp det de säger sig vilja bevara.
    Idag är jag mest dyster – som det ser ut just nu så tillhör jag den sista kvarlevande generationen av ”ur-befolkning” – född på ön (med hjälp av lokal barnmorska), uppväxt och uppfostrad i lokal skola och av föräldrar som slet för att ha råd att ge mig skolning i ”storstan” , så småningom återvändande till min hembygd för att försöka ge min familj en trygg uppväxt i en trygg och god miljö – bara tre mil från Umeås centrum. Hur dum kan man bli?
    Jag vet inte längre – orkar inte – hur ska Holmön se ut i framtiden? Vem ska bo här? Vem, vilka ska se till att Holmön förblir en ”unik kulturmiljö och orörd natur”? Hur ska det gå till? Och, vem ska betala?
    Tacksam för ett svar med vederhäftiga fakta.

    • Nasser Mosleh (inläggsförfattare)

      Som politiker kan man inte kunna alla fakta utantill. Vi har i Miljöpartiet tagit till oss mycket information i frågan och gjort bedömningen att Holmön är en olämplig plats för vindkraft, på grund av höga naturvärden. Bland våra medlemmar finns många som har tillbringat mycket tid på Holmön, och som också kan tänka sig att flytta ut dit.
      För naturvärden och skyddsvärda fåglar hänvisar jag till Naturvårdsverkets yttrande. http://vofnet.norrlandsnatur.se/files/Yttrande%20over%20Vindkraft%20Holmon.pdf
      Holmön behöver satsas på för att göra det möjligt och attraktivt att bo på Holmön även i framtiden, men vi tycker inte att vindkraften är lösningen. Turism och bättre kommunikationer, samt satsning på småskaligt jordbruk är några sätt att utveckla Holmön. Att det tagits en strategi för Holmöns beslut är positivt och visar att det finns ambitioner att satsa på Holmön. Vi har inte alla lösningar, men är öppna för en fortsatt dialog om sätt att utveckla Holmön utan att äventyra värdefull natur.
      Det finns områden på Holmön som är riksintresse för kulturmiljövård, och den största delen av Holmön är riksintresse för friluftsliv. Dessa riksintressen bör tas hänsyn till.

    • Niklas

      Om du tillåter Nasser så svarar jag kort åt Kurt: en bitterhet kan avläsas i ditt inlägg, men även en kärlek till Holmön o naturen i Kvarken. Men frågan är ifall stora vindkraftverk som i praktiken inte kommer sysselsätta en endaste Holmöbo är svaret. Javisst, varje verk inbringar i nivå med 100 tusen kr till varje markägare, men vad betyder dessa pengar för Holmön? Finns det någon investeringsklausul med i avtalet så att markägaren, som ju kan bo var som helst, måste investera på Holmön? Som Umeåbo har jag tagit med mig besökare till Holmön och kommer fortsätta göra det. Besöksnäringen är vad som ska stödjas o utvecklas.

      • Kurt Edlund

        Vad som tillkommer varje enskild markägare i form av avtalad intrångsersättning är helt en sak mellan exploatören och markägaren.
        Det som är meningsfullt att diskutera är, förutom diverse struktuella insatser i syfte att minska påverkan, de bygdemedel som avtalats avsättas. Det är detta som kan tillföra ett ansenligt och tillgängligt riskkapital för satsningar på Holmöarna – det är riskkapital som ingen idag varken har eller vill satsa. Det är det viktiga för Holmön – inte vad enskilda markägare får ut.
        Dessutom, jag tycker mig inte se att turisterna övergett Gotlan, Öland, Danmark och andra liknande platser.
        Tack för ordet.

  6. Anders

    Härligt Nasser. Jag tror att du får många röster i och med detta och framför allt från oss yngre. Mycket mycket bra gjort att visa den gamle mannen (LH) att hans fula taktik inte påverkar andra mer framåtblickande partier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.