Nya regler mot missbruk av arbetskraftsinvandring

Det ska vara lätt att komma till Sverige för att arbeta, studera och forska. Men det ska vara svårt att utnyttja arbetstagare på svensk arbetsmarknad.

Miljöpartiet och regeringen har nu enats om kraftfulla åtgärder för att förhindra missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. De nya reglerna syftar till att upptäcka och stoppa missbruk samtidigt som arbetstagaren ges en ökad trygghet.

I december 2008 trädde nya regler för arbetskraftsinvandring i kraft efter en överenskommelse mellan Miljöpartiet och regeringen. Tack vare reformen för arbetskraftsinvandring är människor välkomna oavsett yrke eller utbildning, under förutsättning att de har ett jobb med lön och villkor på samma nivå som svenska kollektivavtal. Det svenska systemet har blivit en förebild internationellt då det inte begränsar invandringen till fastställda kvoter av särskilt kvalificerad arbetskraft.

Tyvärr har vi samtidigt sett exempel på hur människor utnyttjats av oseriösa eller kriminella arbetsgivare. Därför gör vi nu flera förändringar för att stoppa missbruk av reglerna kring arbetskraftsinvandring.

Fyra viktiga förändringar

  1. Efterkontroller
  2. Sanktioner mot arbetsgivare som lämnar orätta uppgifter
  3. Kompletterande regler för att återkalla arbetstillstånd
  4. Förlängd omställningsperiod från 3 till 4 månader och bättre information till migranterna

Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.