Friskolor,valfrihet och pedagogisk mångfald

Miljöpartiet har alltid, och värnar fortfarande om en mångfald av aktörer och pedagogiska inriktningar i skolan. Friskolor och det fria skolvalet utgör en viktig del i det. Alla elever och föräldrar ska ha möjlighet att välja den skola som passar dem bäst

Miljöpartiet vill att skattepengar som avsatts för skolan ska gå till skolan. Skolors ekonomiska överskott ska återinvesteras i verksamheten.Vi vill däremot inte stänga dörren för privata investeringar i skolan. Den eller de som investerat egna medel i en skola ska ha rätt att få tillbaka pengarna, det ska även utgå en rimlig ränta så att det inte blir en förlust i förhållande till att ha pengarna på banken. Detta är så klart under förutsättning att alla kvalitetskrav är tillgodosedda och verksamheten är långsiktig.

Alla som driver skolor ska ha som huvudsyfte att ge eleverna en utbildning med hög kvalitet. Vi vill att aktiebolag och ekonomiska föreningar ska ange att syftet med verksamhet är utbildning.

I aktiebolagslagen finns en paragraf (paragraf 3, kap 3) som säger att ett aktiebolag kan välja att ange syftet med aktiebolaget om det är ett annat än att dela ut vinst till aktieägarna. Det är därför inte ett problem att bibehålla aktiebolagsformen, även om vinstutdelning inte är huvudsyftet.

Även ekonomiska föreningar kan reglera sina stadgar så att det framgår att syftet är att driva utbildningsverksamhet.

Det blir Skolverket som granskar att en friskoleaktör har regler i sin bolagsordning (eller i liknande dokument för andra organisationsformer) som garanterar att skattepengar som går in i verksamheten kommer eleverna till del. Därefter blir det löpande en del av Skolinspektionens granskning av skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.