VKs tvivelaktiga och vinklade metoder

Några personer inom Miljöpartiet i Umeå har varit missnöjda med att de inte fått de maktpositioner som de är efter. Istället för att acceptera att man inte fått medlemmarnas förtroende har denna grupp använt sig av media för att smutskasta alla som står i vägen för deras planer. VK har blivit megafon för denna grupp som ofta uttalar sig anonymt. Dessvärre är VKs huvudrubriker formulerade på ett sådant sätt att den anklagade inte kommer undan i läsaren ögon oavsett om hon/han är skyldig till anklagelsen eller inte. Det kallar jag för ohederligt.

 

Döm själva. Här kommer bakgrunden.

 

Januari 2014 anordnade Miljöpartiet i Umeå ett provval bland alla partiets medlemmar i Umeå. Deltagandet i provvalet var mycket högt, och provvalsresultatet var tydligt. En del hade fått större förtroende, medan andra hade fått mycket bristande förtroende.

 

Istället för att i stort sett följa provvalsresultatet valde en grupp i valberedningen att föreslå sina vänner till viktiga poster trots att dessa personer inte fått medlemmarnas förtroende. Låt mig ta några exempel:

 

En person hade fått bristande förtroende i provvalet till kommunfullmäktige, och blev 26a på listan. Men eftersom denna person var pojkvän till valberedningens sammankallande föreslogs han till plats nr 7, dvs till en valbar plats. Alltså han flyttades upp hela 19 platser av valberedningen.
En annan person hade fått lika lite förtroende i provvalet. Han hamnade på plats 21 men föreslogs till plats nr 3 på kommunfullmäktigelistan.

En tredje person hamnade på plats 23 i provvalet, men föreslogs till plats nr 6.

 

Gemensamt för alla dessa och några till var att de hade fått mycket lågt förtroende i provvalet men lyftes upp till valbara platser av valberedningen.

 

Dessa mycket märkliga ageranden från valberedningens sida ledde till stor intern kritik mot valberedningen.

 

Som gruppledare såg jag inget annat än att ta ansvaret och för vårt årsmöte föreslå att i huvudsak följa provvalets resultat. Mitt förslag återspeglade i stort provvalsresultatet med ett mindre undantag: Av de 10-i-topp (som beräknas vara de valbara posterna) som jag föreslog till kommunfullmäktigelistan var det bara 2 personer som i provvalet hade hamnat lägre än den plats de fick i mitt förslag. De andra 8 hade själva redan i provvalet hamnat bland de 10-i-topp. Alltså mitt förslag på 10-i-topp återspeglade till 80 procent provvalsresultatet.

 

Hade jag inte tagit det ansvaret hade vi slagit in på en farlig väg där valberedningar kan tillsätta poster efter andra kriterier än vad de demokratiska principerna medger.

 

Av detta gör VK idag en stor grej, och kallar oss som försvarade de demokratiska principerna för maktfullkomliga, medan de som försökte sig på tvivelaktiga metoder görs till oskyldiga lamm. Det är verkligen lågt av VK.

3 kommentarer

  1. demokraten

    VK hakar på varje gång man kontaktar dem och vill göra en skandal. De bryr sig inte om vad som är sant och inte sant, de vill bara sälja lösnummer! Läser man artikeln är det himla svårt att förstå hur det faktum att ditt förslag vann mer stöd än valberedningens kan leda till 4 sidor i VK. Sen när har man inte rätt att komma med andra förslag än valberedningens? Vi lever inte i Sovjet!

  2. Ingvar Näslund

    Svar VK

    Jag förstår att du använder dig av detta retoriska grepp när du bemöter den kritik du och ledningen för miljöpartiet i Västerbotten fått .Hade inte väntat mig annat.
    Men nu handlar det inte om VK utan om de interna turerna i partiet.
    VK:s granskning är sakligt genomförd. Vi har pratat med en mängd olika, av varandra oberoende, personer. De ger en samstämmig bild och den har ytterligare bekräftats efter dagens publicering.
    Vi kommer givetvis fortsätta bevaka vad som händer i miljöpartiet, precis som vi följer andra partier. Inte bara hur politiken bedrivs utan även de interna processerna.

    //
    Ingvar Näslund, chefredaktör VK

  3. bahama

    Från varandra oberoende källor? vk har ju fan intervjuat folk från en falang.. dvs partikamrater. På vilket sätt är de oberoende av varandra? Sen vad är det för retoriskt knep som du menar att nasser använder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.