Umeå kommuns ekonomi

Frågor från Totalt Umeå

1) De senaste åren har Umeå haft stora problem med luftkvaliteten i centrum. Vad vill ni göra för att förbättra miljön i Umeå?

Ett fungerande ekosystem, frisk luft och rent vatten är avgörande för människans framtid. Idag har vi byggt upp ett samhälle och en livsstil som tär på naturen och hindrar framtida generationers möjligheter till ett rikt liv.
Därför vill vi:
-Främja förnybar el- och energiproduktion från privatpersoner och företag samt arbeta aktivt för ökad energieffektivisering i kommunen.
-Ersätta kommunens fordon med sådana som drivs med förnybar energi.
-Införa ett system där tjänsteresor med bil och flyg kostar mer och betalar för tjänsteresor med hållbara alternativ såsom tåg.
-Minska klimatutsläppen från livsmedel med målsättningarna 100 % ekologiskt, vegetariskt som norm och ökad andel närproducerat, samtidigt som vi möjliggör för stadsodling vid bostäderna.
-Integrera ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv i kommunens alla beslutsprocesser, planer och verksamheter.
-Ta fram ambitiösa, uppföljningsbara och genomförbara lokala miljömål,utifrån genomförda rapporter och aktuell forskning.
-Ta ställning mot verksamheter i regionen som direkt eller indirekt allvarligt kan skada miljön i Umeå kommun, såsom kärnkraftverket i Pyhäjoki och gruvprojekt i Rönnbäcken. Främja den biologiska mångfalden genom nytänkande lösningar i stadsplaneringen, information till allmänhet och turister samt ett aktivt miljövårdsarbete.

2) Hur ser ni på Umeå kommuns ekonomi och hur vill ni lösa framtida utmaningar?

Umeå Kommun har haft bra ekonomi i många år, men just nu sitter vi i en svår ekonomisk situation och det krävs att vi börjar prioritera de viktiga områdena, samt använder resurserna på rätt sätt. En hållbar ekonomisk utveckling är nödvändig för att trygga välfärden, trygga jobben och säkra livskvaliteten.

En kommentar

  1. Krister

    Jösses när jag såg rubriken visste jag inte att artikeln innehåll enbart saker som kommer sänka ekonomin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.