Uppgörelse om migration och etablering

Vi upplever nu den svåraste flyktingsituationen i världen sedan andra världskriget. 60 miljoner människor är på flykt undan krig och förtryck. En del av dessa söker sig till Europa och Sverige. Att få skydd är en mänsklig rättighet.

Detta innebär en utmaning. Vi kan klara det, men då krävs att vi jobbar tillsammans. Runt om i landet genomför nu myndigheter, kommuner, organisationer, religiösa samfund och enskilda hjälteinsatser för att välkomna nyanlända och ge alla en så bra start som möjligt.

För att få en bred politisk uppslutning bakom detta arbete har regeringen kommit överens med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna om ett antal reformer inom migrations- och etableringsområdet. Alla partier varit tvungna att kompromissa.

Några av reformerna har Miljöpartiet arbetat länge för, som fler kvotflyktingar, en utredning om fler lagliga vägar in i EU och att nyanlända snabbare ska kunna få ett jobb. En del av innehållet är sådant som inte är Miljöpartiets politik utan ett resultat av kompromisser mellan partierna.

Ett exempel är att under en begränsad tid på tre år införa tillfälliga uppehållstillstånd. Där har dock Miljöpartiet fått igenom ett undantag för barn, barnfamiljer och kvotflyktingar som även i fortsättningen ska få permanenta uppehållstillstånd.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.