Nya regler om återförening av familjer införs

Den 24 november 2015 meddelade regeringen att man kommer att införa en tillfällig lag som innebär att asylreglerna i Sverige under en treårsperiod anpassas till en miniminivå i EU. Ett förslag på en sådan lag har arbetats fram i regeringskansliet och kommer idag att skickas ut på remiss till berörda myndigheter och organisationer för synpunkter.

Trots många inskränkningar i möjligheterna att få uppehållstillstånd är det framförhandlade förslaget betydligt bättre än det som presenterades 24 november förra året.

Lagen är tillfällig och upphör efter tre år.

 

Lagen innebär bland annat att:

  • de personer som beviljas uppehållstillstånd kommer att få tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd, men de kommer att kunna få permanenta tillstånd om de har ett arbete eller företag som går att försörja sig på
  • möjligheten till familjeåterförening begränsas tillfälligt för dem som ansökt om asyl efter 24 november 2015 men undantag finns bland annat för personer med flyktingstatus, barn och för dem som ansökt nära beviljat uppehållstillstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.