Miljöpartiet och Socialdemokraterna överens: All el ska vara förnybar inom 20 år

MP och S föreslår nu gemensamt att all el ska vara förnybar el inom tjugo år från idag. Vi föreslår också en plan för hur det ska ske. Det här ett viktigt grönt framsteg för bygget av ett modernt och hållbart samhälle med hundra procent förnybar energi.

Sol, vind, vatten och annat förnybart ska ersätta all kärnkraft och fossilt i elsystemet inom tjugo år. Det är första gången MP och S enas om ett sådant tidsatt mål, tillika första gången en svensk regering föreslår ett. Våra två partier är dessutom eniga om en plan för att nå målet, med ökat stöd till förnybar energi och energieffektivisering. Planen sätter viktig tyngd bakom målet. Sedan tidigare är regeringen även överens om att kärnkraften ska betala mer för sina samhällsekonomiska kostnader.

Den som minns hur hårt MP kritiserade alliansens överenskommelse när den träffades för sju år sedan kan säkert höja på ögonbrynen. Mycket har ändrats sedan 2009; Den förnybara energin har vunnit över ny kärnkraft. Idag slår förnybart rekord på rekord, medan kärnkraftsbolagen meddelat att fyra reaktorer stängs inom bara några år. Ingen eller få tror på ny kärnkraft. Vi vill samtidigt säkra att de borgerliga partierna håller fast vid deras överenskommelse om att kärnkraften inte heller i framtiden ska få ges några subventioner, varken direkt eller indirekt. Så kan förnybart fortsätta ersätta gammal kärnkraft och fossilt – och dörren för ny kärnkraft förbli stängd.

 

En kommentar

  1. Lennart Holmlund

    Tyvärr tror jag att det är en omöjlighet. Visst vore det bra men tiden är för kort. Det tar för lång tid men planeringen och tyvärr ser vi hur man hela tiden bromsar byggandet av vindkraften där Sorsele är det senaste exemplet.. Elen kommer att bli dyrare och elintensiv industri slås ut och jobben försvinner och exportintäkterna blir mindre om det ska genomföras på 20 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.