Vissa förbättringar i lagen om tillfälliga uppehållstillstånd

Idag presenterade migrationsminister Morgan Johansson lagrådsremissen för lagen som tillfälligt lägger Sverige på EU:s miniminivå vad gäller asyl- och migrationspolitiken och som ingår i migrationsuppgörelsen som gjordes i höstas.

Lagrådsremissen som presenterades innehåller några förbättringar jämfört med det förslag som gick ut remiss. Den första innebär en viss möjlighet för barn med svåra hälsotillstånd att få permanenta uppehållstillstånd. Den andra innebär att det införs en liten möjlighet för familjer att återförenas som annars inte skulle ha rätt till det. Den tredje innebär att nyanlända ungdomar kommer att kunna gå gymnasiet och därefter söka jobb och därmed ha möjlighet till permanent uppehållstillstånd.

Även om de förändringarna går i positiv riktning finns fortsatt stora problem med exempelvis tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar i rätten till familjeåterförening.

Nu fortsätter vi arbetet med att göra lagen så tillfällig som möjligt, med stort fokus på att förbättra etableringen och höja kapaciteten i mottagningssystemet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.