Samtyckeslag och oaktsamhetsbrott föreslås

Idag (5 oktober 2016) överlämnar sexualbrottskommittén sin översyn av våldtäktsbrottet till justitieministern. Samtyckeslag och oaktsamhetsbrott föreslås.

“För de allra flesta är det en självklarhet att det är fel att ha sex med någon som inte vill. Det är dags att lagstiftningen säger samma sak. Det är inte tidsenligt att fokus för ett övergrepp ska ligga på om offret gjort tillräckligt mycket motstånd eller inte.” 

Det säger Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk som idag (5 oktober 2016), tillsammans med resterande sexualbrottskommittén överlämnar sin översyn av våldtäktsbrottet till justitieministern.

De förslag som presenteras är bland annat krav på samtycke och oaktsamhetsbrott. Det ska räcka med att man inte uttryckt en vilja att delta frivilligt eller att förövaren borde ha förstått att man inte deltog frivilligt vid sex för att det ska anses som ett sexuellt övergrepp. Idag krävs för motsvarande lagföring hot, våld eller att man utnyttjats av en person när man exempelvis varit väldigt berusad.

Utredningen lyfter även andra viktiga förändringar. Bland annat att stödet till målsäganden förbättras, att domarna ska vidareutbildas för att bli duktigare på att leda processer i sexualbrottsmål samt att polisen behöver förbättra arbetet med utredningarna av sexualbrott. Det kan exempelvis ske genom det utvecklingscentrum som är beslutat och som bland annat ska arbeta med metodutveckling för utredning av sexualbrott.

Miljöpartiet har länge drivit påför samtyckeslag och att lagstiftningen i större utsträckning speglar hur samhället idag ser på sex och jämställdhet är mycket viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.