Ordning och reda i klimatpolitiken.

På samma sätt som det finanspolitiska ramverket har skapat ordning och reda i Sveriges ekonomi, så kommer det nya klimatpolitiska ramverket att bringa ordning och reda i klimatpolitiken. En stabil klimatpolitik leder, på samma sätt som en stabil ekonomi, till långsiktigt bra förutsättningar för människor och företag.

Ramverket innehåller tre delar:

Mål och etappmål för utsläppsminskning som binder kommande regeringar
Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Utsläppen utanför EU:s system för handel med utsläppsrätter bör senast år 2030 vara minst 63 procent lägre än år 1990, och minst 75 procent lägre år 2040. Utsläppen från inrikes transporter bör minska med minst 70 procent till senast 2030.

-Klimatlagen
Reglerar bland annat hur regeringen ska planera och följa upp det klimatpolitiska arbetet och rapportera till riksdagen
Klimatpolitiskt råd (likt finanspolitiska rådet)

Ett oberoende råd som ska göra en samlad utvärdering av regeringens arbete inom alla politikområden för att nå klimatmålen.

Med det klimatpolitiska ramverket ges tydliga långsiktiga ramar för näringslivet så att de kan investera för framtiden, i det gröna samhällsbygget. Klimatomställningen ger enorma möjligheter i form av moderna jobb, bättre luft, bättre hälsa, mindre buller, trevligare städer och levande landsbygd. Sverige ska vara ett land som exporterar lösningarna – inte utsläppen.

4 kommentarer

  1. Olle

    Detta är ju bra för miljön ja.
    Min fråga är då om detta innefattar utsläpp från tillverkning av sånt vi konsumerar som importeras ?
    Eller blir svensk industri straffad för utsläpp och läggs ner och vi kommer att importera produkter från mindre miljövänliga länder .Alltså som det är idag fast värre. Våra största utsläpp sker idag på sånt vi konsumerar som är tillverkat utomlands, vi står alltså för väldigt stora utsläpp per capita idag. Beroende på vår stora köpkraft.

  2. Roland Larsson

    Hej Har du läst om effekten av CO2-höjningen på tillväxten. Det finns sidor på internet om detta också. Jag är själv forskare, inte inom just detta område, men ser att det politiska samhället tagit en sanning ´som kanske inte stämmer. Har du hört talas om de Förgröningen, dvs dCO2 ökar så ökar också tillväxten i den gröna miljön. Var bara en tanke , själv är jag ganska kritisk till de politiska målen, tror mer på vad naturen själv säger.
    Hälsningar // Roland

    • Olle

      Jag tror politikerna är väldigt snabba att ta till sig nåt de tror. Titta bara på när vi skulle börja med framtidens bränsle Etanol ,hade lyssnat lite mer på Björn Gillberg om Metanol istället tror jag vi hade kommit längre.Nu gäller laddstationer när vetenskapen svänger mot bränsleceller. Byter vi ut hela Sveriges alla fossila bilar kan ändå bara 4% ladda samtidigt.Vindkraften har en verkningsgrad på ca 17 % Tittar vi sen på miljörörelsens tro på ökenutbredningen så minska för närvarande denna på grund av ökad koldioxid nivåer. Att isarna smälter är ju känt sen istidens slut, isarna har ju smält sen dess och detta utan människors på verkan i 10 tusentals år. Givetvis ska vi anpassa framtiden mot en miljövänligare men vi bör fundera och inte bara hoppa på nåt mode för stunden .Politikerna gör allt för vi ska öka vår konsumtion och kallar detta tillväxt,jag kallar det för överkonsumtion. Jag har satsat på möbler som håller min livstid och äter tex enbart närproducerat kött och inget importerat så kallat naturkött som är uppfött på skövlad regnskog i Brasilien .Verktyg och elverktyg köper jag på kvalitetsvaruhus istället för på lågprisvaruhusens skitprodukter som håller några gångers användning. Men som sagt tror vi är lite förda bakom ljuset vad gäller växthuseffekten, forskningen verkar svänga från koldioxid till metangas. Ingen har ett facit,men jag gissar på en ny istid.

  3. Petter

    Tycker det är lysande att Landstinget satsar på finsk kärnkraft och i världens största privata oljebolag samt på facebook .Det är riktigt seriöst, koll noll skulle jag vilja säga .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.