Släpper M in SD i värmen även i Umeå?

Idag har min debattartikel publicerats i folkbladet, här kan ni läsa den.

 

Släpper Moderaterna in Sverigedemokraterna i värmen även i Umeå?

Att Moderaterna försöker fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna är en skrämmande utveckling av svensk politik. Rent teoretiskt skulle Sverige kunna ha ett blåbrunt regeringsalternativ redan efter valet 2018. Men det slutar tyvärr inte här. När Moderaterna nu öppnar upp för samarbete på riksplan står det även de kommunala moderata företrädarna fritt att ingå allianser i en mer Sverigedemokratisk riktning.  Anna Kinberg Batra har öppnat alla dörrar och med moderpartiets goda minne undrar vi om moderater ute i landets kommuner står redo att göra samma sak?

Dessa typer av samarbeten riskerar att skada Sverige eftersom Moderaterna nu tar in Sverigedemokraterna i den politiska värmen. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med rötterna i vit-makt rörelsen. Deras ledande företrädare har gång på gång visat på fruktansvärda omdömen och en unken människosyn.

Deras andre vice talman har sagt att samer inte är svenskar, deras talesperson i rättspolitiska frågor är misstänkt för misshandel och deras ledande företrädare anklagar myndigheter för att sprida propaganda om klimathotet. Listan kan även göras lång över vad kommunala företrädare har gjort och sagt som företrädare för Sveriges tredje största parti.

En regering som arbetar för utveckling, hållbarhet och humanitet kan inte stödja sig på Sverigedemokraterna. Sverige gynnas av att vi ställer om och prioriterar klimat- och miljöfrågorna och att vi är inkluderande och välkomnar människor som kommer hit för att leva och arbeta. Sverige gynnas när vi prioriterar våra barns utbildning före skattesänkningar.

Miljöpartiet är brobyggare i svensk politik som söker breda lösningar och uppgörelser över blockgränserna. Det visar vi varje dag i de kommuner och landsting där vi är med och styr. Men att inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna går mot all förnuft och logik och för Miljöpartiet skulle detta vara en omöjlighet.

Nu vill vi i Miljöpartiet veta om Moderaterna i Umeå kommun tänker följa Anna Kinberg Batras väg? Hur rimmar ett eventuellt samarbete med Moderaternas ord om människors lika värde? Hur känns det rent moraliskt när er främsta företrädare går ut och säger att man tänker ta stöd av Sverigedemokraterna?

Nasser Mosleh

Gruppledare i MP Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.