Miljöpartiet vill stoppa vapenexport till diktaturer

Att få stopp på vapenexporten till diktaturer och länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter är en hjärtefråga för Miljöpartiet.

2012 tillsatte dåvarande regeringen en parlamentarisk kommitté för att se över frågan. 2015 kom äntligen betänkandet ”Skärpt export av krigsmateriel”. Resultatet är en kompromiss med brett stöd i Sveriges riksdag. Förslaget innebär betydligt skärpta regler för export till icke-demokratier och länder som kränker mänskliga rättigheter. Även regelverket för följdleveranser föreslås skärpas. Även om MP hade velat se ännu hårdare förslag innebär utredningen en historisk chans att äntligen skärpa regelverket i Sverige för vapenexporten. Förslagen bereds nu inom regeringskansliet och regeringen ämnar lämna en proposition till riksdagen senare i vår.

Miljöpartiets ingång är att förslagen i propositionen ska vara de skarpast möjliga som har förutsättningar att få stöd i riksdagen så att striktare regler blir verklighet.

I regeringsöverenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna 2014 gjorde regeringen tydligt att: ”Vapenexportkontrollen gentemot icke-demokratier ska skärpas, inklusive följdleveranser och konsulttjänster Försvarsexportmyndigheten (FXM) läggs ned.” Försvarsexportmyndigheten är nedlagd och en proposition om skärpt vapenexportkontroll är på väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.