Felaktiga rapporteringar om livslängden för kärnkraften

Igår presenterades två delar i genomförandet av energiöverenskommelsen; förlängningen av elcertifikatsystemet och kärnavfallsfinansiering.

Fem partier (MP, S, M, C och KD) har enats om att tidigarelägga utbyggnaden av förnybar energi jämfört med det förslag Energimyndigheten lagt. Det är ytterligare 18 TWh som tillförs stödsystemet för förnybar energi. 18 TWh mellan 2020-2030 ska jämföras med det tidigare målet 30 TWh 2003-2020.

Per år är detta alltså en rejäl höjning av utbyggnaden. 18 TWh kan också jämföras med hela 3 kärnkraftsreaktorer. Förslagen om kärnavfallsfinansiering handlar om hur pengarna i Kärnavfallsfonden ska förvaltas. De fem partierna har ställt sig bakom förslaget från Strålsäkerhetsmyndigheten om placeringsreglemente, att räkna avgiften utifrån 50 års driftstid och höjda ekonomiska säkerheter hos kärnkraftsägarna om pengarna inte skulle räcka. Notera att Ekots rapportering imorse att överenskommelsen skulle handla om politiskt beslut om driftstid är fel. Det handlar om hur många år avgiften räknas utifrån. Det finns inget nytt beslut om driftstid för kärnkraftsreaktorerna. Driftstiden avgörs av marknaden utifrån förutsättningarna, det är marknaden som stänger kärnkraften.

Olönsam kärnkraft konkurreras idag ut av förnybar energi. Storsatsningen på förnybart som också nu tidigareläggs är det mest avgörande för kärnkraftens framtid och hur snabbt vi når 100 % förnybar energi. 4 av 10 reaktorer har redan beslutats att stängas före 2020. MP gick till val på att minst två reaktorer skulle stängas., så det har gått fortare än till och med vi hoppades. De fem partierna har enats om 100 % förnybar elproduktion år 2040. Regeringen har uttalat att omställningen sannolikt går fortare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.