Vi måste stärka dem som är i utsatta relationer.

Här om dagen skrev jag här på bloggen om att vi i Umeå kommun måste se över normerna och riktlinjerna för ekonomiskt bidrag, där dessa ska delas lika mellam båda parter inom hushållet. Att dela på bidragen ökan jämställdheten samt hjälper att undvika kvinnor att hamna i en undergiven position mot mannen i hushålet där man måste hela tiden be om pengar till mat och annat, detta lägger en grund för ekonomisk förtryck mot kvinnor och kan leda till ekonomiskt våld. Man ökar kvinnors kontroll och självständighet.

Nu framgår det också om hur kvinnor som utsätts för våld i nära relationer blir bestraffade och belastade när det kommer till att hyra bostad. Många av dessa kvinnor får ta belastningen och svartlistas av hyresvärdar. Det framgår även att dem som lever under skyddad identitet ofta har svårt med referenser när det kommer till att söka ny bostad med hänvisning till sekretessen. Ofta blir det även kvinnan som belastas med den anmärkning som sker vid eventuell störningsanmälan.

Det känns som att man måste se över rutiner för hur detta system funkar idag, det måste finnas en lyhördhet och ett utrednings skede innan man utfärdar en störningsanmälan. Hur i hela friden kan man belasta en människa med att hen varit för högljud då man tex har skrikit ut i smärta under en misshandel, helt obegripligt. Jag kommer ta upp detta i Umeå kommun, hur ser situationen ut i Umeå, har vi samma dilemma, hur ser våra rutiner ut och hur hanterar vi detta isåfall. Som ledamot i AB Bostaden kommer samma ske där, det är viktigt att vi ser över rutinerna inom våra verksamheter. Det är också av ytterst vikt att vi lyckas förankra detta inom den privata bostadsmarknaden också.

Det är viktigt att vi skapa förutsättningar för alla som vill ta sig ur relationer som är kantade av våld och förtryck. Ge verktyg för att öka självkänslan och självständigheten, ge styrka och visa vägen framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.