Viktig grön seger!

Återigen kan vi se att det är Miljöpartiet som flyttar fram positionerna för klimatpolitiken och får med andra på tåget. Miljöpartiet har länge drivit frågan om ett klimatpolitiskt ramverk som nu blir verklighet med stöd av sju av åtta riksdagspartier.

En grön historia

2012: Redan för fem år sedan presenterade Åsa Romson idén om ett klimatpolitiskt ramverk på DN-debatt. På hösten motionerar MP om frågan i riksdagen.

2013: Vi får med oss Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på vår motion om ett klimatpolitiskt ramverk.

2014: I Miljöpartiets valmanifest är ramverket det allra främsta gröna vallöftet.

Resultatet blir att det klimatpolitiska ramverket lyfts som en prioriterad fråga för den nya S-MP-regeringen i regeringsöverenskommelsen.

2015: I januari ger Åsa Romson den sittande parlamentariska miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram ett klimatpolitiskt ramverk. Stina Bergström är Miljöpartiets ledamot i beredningen.

2016: I mars kommer beredningen med ett delbetänkande om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive en klimatlag. Slutbetänkandet kommer i juni 2016 med ett mål om minus 70 % utsläpp i transportsektorn.

2017: I februari 2017 lägger klimatminister Isabella Lövin fram propositionen och sprider den välkända bilden där hon skriver under lagrådsremissen.

Idag klubbas det klimatpolitiska ramverket av 7 av 8 riksdagspartier!

2018: 1 januari träder klimatlagen i kraft. Regeringens mål är att det då också ska finnas en ny myndighet, i form av ett klimatpolitiskt råd, på plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.