Miljardsatsning för en jämlik skola

Ojämlikheten i den svenska skolan måste brytas. I höstens budgetproposition avser regeringen göra fortsatta investeringar i skolan och aviserar nu ett ytterligare tillskott på 1,5 miljarder kronor under 2018 i syfte att skapa en mer jämlik skola med höga kunskapsresultat.

Regeringen har redan investerat mer än 11 miljarder kronor för en mer jämlik kunskapsskola 2017. För att kunskaperna ska fortsätta att öka och ojämlikheten i skolsystemet brytas krävs dock fler reformer.

Den 20 april 2017 överlämnade Skolkommissionen sitt delbetänkande till regeringen. Ett bärande förslag från Skolkommissionen rör att resursfördelningen i skolan inte är tillräckligt behovsstyrd. Skolkommissionen föreslår att ett statsbidrag inrättas som ger en långsiktig nivåhöjning av resurser till undervisning och elevhälsa och som kompenserar för huvudmännens skilda förutsättningar vad gäller elevernas socioekonomiska bakgrund.

Regeringen instämmer i att resursfördelningen till skolan behöver bli mer behovsstyrd. Medel måste i större utsträckning riktas mot de skolor som behöver det mest. I vårändringsbudgeten tillförde regeringen 0,5 miljarder till skolan i en jämlikhetspeng. Nu fortsätter regeringen investeringarna för en mer jämlik skola. 2018 kommer utöver tidigare investerade medel ytterligare 1,5 miljarder att avsättas ill skolan med fokus på att i större utsträckning fördela resurser utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund, för att på så sätt nå förbättrade kunskapsresultat i alla grupper.

Många huvudmän får därmed betydande resursförstärkningar t.ex. att fördela lärar- och skolledarresurser, minska klasstorlekar, öka lärartätheten eller stärka kompetensutvecklingen.

Regeringen avser att återkomma i budgetpropositionen för 2018 om fortsatta investeringar i skolan för efterföljande år i syfte att skapa en mer jämlik skola med höga kunskapsresultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.