Bygg LSS-Boenden i Umeå i trä

Jag har under en tid nu följt ett mycket spännande projekt i Kallfors utanför Södertälje där man bygger ett LSS-boende i trä. Byggnaden har byggts med isolerande och bärande väggar som bara består av trä och luft, man har på detta sätt lyckats eliminera giftiga material samt täck material i plats. Projektet har av bygg branschen fått titulera sig  –Sveriges mest miljövänliga LLS-boende.

Det är riktigt spännand att följa utvecklingen inom byggsektorn och de innovativa lösningar som hela tiden utvecklas för att minska klimatpåverkan. Byggnaden i Kallfors blir dessutom också genom sin byggkonstruktion ”värmetrögt” vilket leder till att man kan sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 15-20% en annan bonus är också att denna process ger en kortare byggtid än ett ”vanligt bygge”.

Så genom att bygga i trä så kan vi under byggfasen minska klimatpåverkan med upp till 50%, vi använder dessutom ett levande material som har en positiv inverkan på koldioxiden i luften. Genom att bygga på detta sätt får vi även en positiv energi omställning vilket gör att vi får en hållbar drift av fastigheten. Att bygga i trä får också en positiv effekt på skogsindustrin och kommer skapa fler gröna jobb. Dessutom har det nu kommit flertalet vetenskapliga studier att trä i möbler och väggar är bra för vår hälsa och välbefinnande.

IsoTimbers foto.

 

 

Företaget som jag har följt i detta projekt heter IsoTimber och finns i Östersund. Jag hoppas att dessa innovatörer ska kunna leda branschen på en ny bana och att detta blir den nya normen. Vi står inför många utamningar och behov där vi måste bygga nytt, nya bostäder och nya lokaler för olika verksamheter, jag hoppas och kommer att aktivt jobba för att vi inom Umeå kommun sätter detta som vår nya ”byggnorm”, även om själva investeringskostnaden kan bli några procent dyrare än en traditionell betongkloss så kommer man att ta igen detta med de sänkta driftskostnaderna. Man får heller inte glömma den cirkulära effekt detta kommer ha då man skapar fler gröna jobb men också det absolut främsta, den positiva effekt detta har ur ett miljö och klimatperspektiv.

Jag hoppas att vi inom Umeåkommun kan komma överens om att vi måste bygga smartare och klimatsmart, oavsett om vi står mot höger, vänster eller i mitten, så står vi inför klimatutmaningarna gemensamt, vi har ett gemensamt ansvar, nu idag, att säkra upp framtiden för kommande generationer, att tillsammans säkra upp vår framtid och ge Umeå, Sverige och alla världens medborgare rätt förutsättningar för ett klimatsmart och hållbart levende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.