Demokratikriterium för vapenexport införs

Att få stopp på vapenexporten till diktaturer och länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter är en hjärtefråga för Miljöpartiet.

2012 tillsatte dåvarande regeringen en parlamentarisk kommitté (KEX) för att se över frågan. 2015 kom betänkandet ”Skärpt export av krigsmateriel”. Resultatet är en kompromiss med brett stöd i Sveriges riksdag. Regeringen genomför nu förslagen tillsammans med samtliga partier som stod bakom KEX-utredningen, dvs. M, C, L och KD. Sverige blir därmed det första landet i världen med ett demokratikriterium för vapenexport. Utöver demokratikriteriet sker flera andra viktiga skärpningar av vapenexporten. Att det finns ett brett stöd för demokratikriteriet och de övriga förslagen har varit viktigt för att politiken ska hålla över tid.

Skärpningarna av vapenexporten är viktiga steg framåt för Miljöpartiet och alla som är emot vapenexport till diktaturer. Miljöpartiet står samtidigt fast vid målet om att helt sluta exportera vapen till diktaturer. Under mandatperioden har MP också sett till att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har avslutats och att myndigheten för att främja vapenexport har lagts ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.