Handlingsplan mot hat och hot

Regeringen har  antagit handlingsplanen, “till det fria ordets försvar”.
Med handlingsplanen stärker regeringen arbetet för att förebygga och hantera hot och hat mot journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer.
Förutsättningarna för att synas, höras och kommunicera har förändrats på senare år. Den digitala omställningen innebär stora möjligheter, men också utmaningar. En av dem är hot och hat. Genom att skrämma en meningsmotståndare till tystnad kortsluts samhällsdebatten, oavsett om det är i kommunfullmäktige eller på sociala medier. Det hårda debattklimatet är – och måste betraktas – som ett demokratiproblem.

Det krävs mer kunskap, mer samarbete och nya åtgärder. Det behövs ett grundläggande stöd till dem som utsätts för hot och hat, dvs.  – alla de aktörer i det fria ordets tjänst som vi är beroende av för ett öppet och levande demokratiskt samtal. Det behövs också ett riktat stöd mot nyckelaktörer i vårt offentliga samtal: journalister, förtroendevalda och konstnärer, därför antar regeringen denna handlingsplan mot hat och hot.


Regeringens haandlingsplan innebär bland annat:

Att se till att de som utsätts får stöd

Att lägga grunden för mer kunskaper om hur hot och hat tar sig uttryck och påverkar de som utsätts

Att stärka rättsväsendets arbete

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.