Hög tid för ett sjuksköterska lyft.

Efter nästan ett helt decennium av Allians politik där skattesänkning efter skattesänkning avlöst varandra samtidigt som man privatiserat bort välfärden så flera miljarder försvinner ut från vår gemensamma skattekonto ut till riskkapitalet, har resultatet blivit att vår svenska välfärd urholkats.

2014 fick vår röd-gröna regering överta en välfärd som var styrd in i en kris som skulle bli svår att ta sig ur, det saknades resurser och personal för att kunna garantera vårdplatser och en hög kvalitativ vård över hela riket. Verksamheterna gick på knä och många av medarbetarna valde att lämna vården med anledning av dålig arbetsmiljö, dåliga scheman, dåliga löner och en minimal chans till utveckling. Men från dag ett har vi röd-gröna jobbat med att åter igen stärka den svenska välfärden, stärka samhället och individen, vi har sett till att vi är på rätt spår, ett spår som ger oss åter resurser att kunna stärka välfärdens verksamheter och där vi kan ta ansvar för vården, skolan och miljön.

Arbetssituationen för landets sjuksköterskor har varit ohållbar, det har vittnas om hur kvaliteten och säkerheten inom vården försämrats, hur vårdplatser tas bort då det saknas bemanning, hur medarbetare bränns ut både psykiskt och fysiskt då arbetes belastningen är för mycket och orätt. Verksamheterna måste spara och spara vilket blir till en ond cirkel där personalen får betala priset och i slutändan också patienterna.

Det är nu tid att vår röd-gröna regering gör ytterligare särskilda lönesatsningar, likt den löneökning som vi röd-gröna initierat för lärare så är det hög tid att vi nu gör samma kraftsamling för landets sjuksköterskor. Ett sjuksköterskelyft med lönesatsningar på landets sjuksköterskor och undersköterskor, där vi skapar förutsättningar så befintlig personal ska känna att det lönar sig och finns en utvecklings möjlighet till att genom föra specialistutbildningar. Genom detta skulle vi kunna få fler att söka sig till vård yrken men också få dem som redan finns att stanna kvar, sjukvården måste få kosta, vi måste lägga resurser så att det finns fler medarbetare, att dessa även har en rättvis lön och att dessa har en rättfärdig löne och kompetens utveckling framför sig. Detta är en av grund pelarna för att vi ska kunna säkra framtidens vård, en vård som blir mer hög-specialiserad vilket kommer kräva fler medarbetare och fler medarbetare som specialist utbildar sig. Medarbetarna inom vården är den viktigaste resurs som finns och vi måste investera i dessa så vi kan ta oss ur vård krisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.