Ge de unga afghanerna andrum

Idag har jag fått en debattartikel publicerad på VF:

Just nu pågår en manifestation på Mynttorget i Stockholm där hundratal unga asylsökande med stöd av andra vädjar till migrationsverket att inte avvisa unga tillbaka till Afghanistan.

Säkerhetsläget i Afghanistan är i obalans, enligt Svenska Afghanistankommittén så finns det  inte längre något område i landet  som kan klassas som helt säkert, genom att utvisa dessa ungdomar så skickar vi dem mot all förmodan en oviss framtid som kommer mot all förmodan präglas av extrem fattigdom, tiggeri, slavliknande förhållanden där man använder dem som marionetter av olika oppositions miliser och kriminella nätverk följt av död, ett land med en svag regeringsmakt där fortfarande olika miliser håller landet i ett järngrepp som präglas av terror och kaos. Samtidigt som migrationsverket vill utvisa unga till Afghanistan så avråder UB att man ska resa dit med anledning av säkerhetsläget.

Dessa ungdomar skickas till en framtid av ovisshet och extrem utsatthet. Det finns också rapporter från olika hjälporganisationer som bevittnat om hur utvisade unga från Europa dödats när de återkommit till Afghanistan.

De ungdomar som har kommit hit har fått en chans till en omstart, att börja om, andas ut, att bygga upp och stärka den egna individen. De har börjat gå i skolan, praktisera och skapa sig en grund för framtiden, de interageras in i våra samhällen och får känna trygghet och utvecklas som individer. Att då utsätta ett barn för det trauma att mitt i studier och framtidsambitioner ha i bakhuvudet att man ska skickas tillbaka eller för många skickas mot en säker död. Hur ska vi kunna ge dessa individer det hopp om framtiden dem förtjänar med denna dubbelmoral.

Vi måste kunna ge dessa unga andrum, ge dem utrymme att skapa en framtid, skapa rätt förutsättningar att klara sig i livet, att få njuta av livet. Om ej i Sverige så kanske ute i den fria och trygga delen av världen. Det är inte människovärdigt att skicka dessa till det som väntar dem i Afghanistan.  Utvisa inte dessa ungdomar till Afghanistan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.