Välfärden ska utföras av många olika aktörer.

Vår röd gröna regering med stöd av V presenterar nu en tidsplan för ett förslag mot vinster i välfärden. Det kommer att läggas fram en lagråds remiss i november och en proposition ska läggas fram till riksdagen i början av nästa år. Det återstår en del detaljer som måste utredas innan ett helt färdigt förslag ska kunna presenteras, men regeringen har nu satt en tidsplan och trotts att det finns många detaljer som behöver diskuteras så är vi alla överens om grund principen, att vi vill reglera så att eventuella vinster i offentligt finansierad välfärd återinvesteras i verksamheten, åter investeras i att stärka vårt samhälle och välfärd.

Som sagt finns det många detaljer att reda ut, utredningen har fått kritik från flera remissinstanser samt många politiker främst på regionalnivå har larmat om de problem och utmaningar som kan uppstå inom sjukvården beroende på hur förslaget utformas.

Det har funnits olika upplägg om hur vinsten ska begränsas som får olika utslagsresultat. Det viktiga är att komma ihåg att förslaget inte har för avsikt att få bort privata aktörer från marknaden, det finns många duktiga vård företag både stora som små som gör ett jättebra jobb och som har är en avgörande pusselbit i välfärds strukturen. Företag som drivs inom välfärd ska dock inte ha som mål att vara vinst drivande anser jag, utan det ska drivas utifrån att man vill stärka välfärden, att man har ett socialt och samhälleligt engagemang med hög kvalitet, transparens och insyn och hela tiden vilja utveckla sin verksamhet och personal. Jag tycker att den vinst man ska begränsa är överskottet, det måste finnas en tydlig begränsning på hur mycket man kan tjäna i överskotts vinst inom välfärden, den privata välfärds sektorn är så etablerad idag och har en stor marknadsandel så jag tror inte att ett totalt vinstförbud är möjligt, men den måste kraftigt begränsas, vinsten måste återinvesteras tillbaka till verksamheten, till eleverna och vård tagarna, till personalen. Där man hela tiden ska kunna garantera hög kvalitet.

Ofta får man höra från Alliansen att detta skulle begränsa valfriheten, men vad är valfrihet, Alliansens valfrihet verkar vara att slippa ta ansvar för samhället och människan genom att  låta privatiserings maskinen rulla på, rulla på utan motkrav, regler eller konsekvenser, där man skjuter över våra skattepengar utan att bry sig vart dem hamnar eller vad vi får tillbaka för dem.

Människor är olika och har olika behov. Som Miljöpartist tycker jag det är viktigt att stärka människors möjlighet att på riktigt välja den skola, vård eller annan omsorg som passar dem. Jag är öppen för att välfärden ska utföras av många olika aktörer. Det är positivt att kunna byta skola eller husläkare, men också att kunna påverka innehållet i utbildningen eller omsorgen. Den verkliga valfriheten kräver att information om valmöjligheterna är bra och lättillgänglig. Den kräver också att möjligheten att inte välja finns: den som inte gör ett aktivt val ska få ett precis lika bra alternativ som den som väljer. Vi måste kunna stärka medarbetarna inom skola och vård samt blåljuspersonal, ge dem rätt löner med goda villkor och bra och trygga arbetsmiljöer, vi måste kunna erbjuda våra medborgare en hög kvalitativ skola som ser alla och finns till för alla, där varje elev får de resurser och möjligheter som hen behöver, kunna erbjuda en förstklassig sjukvård, där vi har resurser för vårdtagaren som medarbetaren. Detta kommer inte ske om vi fortsätter skänka bort våra skattepengar till enskilda riskkapital. Precis som jag verkar en övervägande majoritet av väljarna tycka det samma.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.