Bilindustrin står inför en helomfattande omställning

Storstäder som Paris, Mexiko City, Madrid och Aten är inne på samma linje, att stoppa alla dieseldrivna bilar och lastbilar senast 2025. Och Storbritannien och Frankrike har på förslag att man ej ska kunna sälja diesel eller bensinbilar till år 2040 och nu har också Kina meddelat att man starkt överväger att förbjuda diesel och bensinbilar.

Detta besked från den Kinesiska regeringen tror jag kommer innebära en omfattande förändring inom bilindustrin och hur man ser och kommer prioritera inför framtiden, när stor nationer nu en efter en väljer att styra mot en fossilfri inriktning, så kommer hela bil och transport industrin att få utveckla i snabbare takt el och biogas fordon. Kina är världens enskilt största nybilsmarknad och detta blir en kraftig markering mot omvärlden och de länder som väljer att bort se från Parisavtalet samt de klimathot som aktualiserats under modern tid.

Vårt grannland Norge visar verkligen vägen och presenterar det mest ambitiösa målet, där inga diesel- eller gasdrivna bilar får säljas efter år 2025. Under fjolåret stod elbilar och hybrider för 40 procent av Norges totala nybilsförsäljning. Nu har också länder som Spanien, Japan och Danmark uttalat mål för elbilsförsäljningen och satsningar mot en fossilfri resande. Så om vårt grannland Norge lyckas med en sådan omfattande infrastruktursatsning och att minska användandet av fossila bränslen så kraftigt så visar det oss i Sverige att det är fullt genomförbart att trycka på bromspedalen för förbränningsmotorerna. Kan Norge så kan vi i Sverige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.