Den grönaste budgeten någonsin

Regeringen har brutit år av underinvesteringar på klimat- och miljöområdet och redan budgetpropositionen för 2017 var den största klimat- och miljöbudgeten i svensk historia.

Det vi sa då var att investeringsnivån för miljöområdet hade ökat med 73 procent. Nu är vi uppe i 109 % nästa år. Klimat- och miljöbudgeten har mer än fördubblats! Till 2020 handlar det om att miljöbudgeten ökat med ungefär 185 procent sen vi tillträdde.

Klimatet är en av regeringens mest prioriterade frågor och regeringens arbete har verkligen satt fart på klimatomställningen i Sverige. I det klimatpaket på ungefär 5 miljarder kronor som publicerades den 4e september ingick bland annat satsningar på omställning i hela landet, till exempel laddstolpar och åtgärder för att minska processutsläppen från industrin.

Fossilfritt Sverige: Riksdagen beslutade i somras om ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Det långsiktiga målet innebär att Sverige senast 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Nu fördubblar vi stödet till solel, inför ett bonus-malus- system för nya bilar införs, liksom flygskatt, och vi utökar stödet för att ladda elbilar, både hemma och längs vägarna. Vi avsätter också 350 miljoner till privatpersoners köp av elcyklar, mopeder och motorcyklar. På så sätt kommer stora grupper att kunna få enklare tillgång till eldrivna fordon och lättare kunna välja bort bilresor.

En kommentar

  1. Olle

    Ja vi får väl se hur det går,konjunkturinstitutet anser att regeringen har tagit sig vatten över huvudet .
    De anser i alla fall att det inte finns utrymme för dessa satsningar ekonomiskt. Räknas utsläppen som bildas vid tillverkningen av dessa elfordon in i våra svenska utsläpp eller räknar ni bara på de minskas med fordonens utsläpp. Dessa fordon kommer att ökas i väldig fart och kommer då att bidra till enorma utsläpp. Hur koll har ni på tillverkningen av batterier och dess innehåll av konfliktmineraler,vilka fattiga länder får sin närmiljö förstörd. Detta problem har redan uppdagats i många av dessa länder men här blundas det hårt.Det vi tjänar på vår miljö flyttar vi till andras miljöer och tycker vi är bra .Och andra får det sämre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.