Regeringen moderniserar postlagstiftningen

Regeringen har nu beslutat om en lagrådsremiss och en förordningsändring som ska leda till en mer moderniserad och fungerande posttjänst. Genom bättre uppföljning och bevakning av de som erbjuder posttjänster kan regeringen bättre säkerställa att den fungerar. Postförordningen ändras även med ett beslut om att brev ska levereras inom två dagar (tvådagarsbefordran) istället för inom en dag (övernattbefordran).

Under 2016 skickades ca 2,3 miljarder brev i Sverige vilket är en minskning från år 2000 med 33,7 procent. Det har sedan år 2000 blivit mer kostsamt och svårhanterbart att leverera brev.

Regeringen ändrar därför i postförordningen (2010:1049) de statligt ställda kraven så att 95 procent av de inrikes brev som lämnas in för tvådagarsbefordran ska ha delats ut inom två arbetsdagar, oavsett var i landet breven har lämnats in. Dessutom förslår regeringen i lagrådsremissen: Ändringar i postlagen, att Post- och telestyrelsen (PTS) ska få rätt verktyg att tydliggöra vilken den lägsta servicenivån är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.