Varje dag måste bli en #metoo dag

Kampanjen #metoo har haft en nödvändig effekt på världen. Jag tycker det är bra att vi fått oss en riktig käftsmäll som öppnat våra ögon. Idag när jag lyssnade på radion så pratade de om att det var den första dagen de inte hade pratat något om #metoo, samtidigt som programledaren skattade åt detta så blev min första tanke…nej!! #metoo är något vi alla måste prata om varje dag, detta får inte bli en fluga som rinner ut i sanden, vi måste varje dag prata om detta, vi måste synliggöra det som tjejer och kvinnor utsätts för och få ett slut på det. Vi måste stå upp mot dem som försöker förminska, prata bort eller dra fokus ifrån kampanjen. Vi män måste få upp ögonen för oss själva och andras beteenden och säga…nu räcker det, vi män måste ändra de strukturer och normer som finns inom ”grabbtjärgongen”

Under den senaste veckan har det kommit fram hur olika ”kändisar” fått stå till svars för att de utsatt tjejer och kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp. Det har också framgått på många arbetsplatser och skolor hur det verkar finnas en kultur som okejar detta beteende mot tjejer och kvinnor. Det är nog detta som gör mig mest bekymrad, att det verkar finnas värderingar och normer som gör att människor i ledande position väljer att tillåta att detta fortsätter, att man väljer att bortse från att en känd person sexuellt trakasserat kollegor, men man väljer att ignorera då hen är en bra ”kassako”. Att andra män hittar ursäkter för andra män som rättfärdigar deras beteenden…helt ofattbart.

Jag hoppas också att #metoo får en effekt av att det inte är ok att normalisera detta beteende. Vi måste tillsammans låta #metoo låta oss se och hantera problemen med sexism och ojämställdhet som finns idag, att vi får ett slut på trakasserier och sexuella övergrepp mot tjejer och kvinnor, där vi får en ny ”grabbnorm” som respekterar och lyfter våra med människor. Problemen finns överallt runt om oss, i våra hem, på våra arbetsplatser och på stan. Nu har berättelsen fått komma fram – nu börjar vi agera.

En kommentar

  1. Olle

    Jag är fascinerad över er politiker, ni hakade på metoo direkt. Men när det visade sig vilka problem det finns i Umeås skolor då säger ni inte ett ord. Ni bara snackar om det ni tycker er göra bra. Men kniper käft när det visar sig att inte allt är så bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.