Vi måste lyfta varandra för att klara klimatomställningen

Just nu befinner sig världens ledare i Bonn för att dra upp riktlinjer för hur Parisavtalets mål ska uppfyllas. En viktig del av detta är också hur man stärka och finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer. Om vi ska klara tvågradersmålet så måste världen gemensamt agera och visa resultat och detta är något som måste ske på alla nivåer inom organisationer och samhället. Det är viktigt att Sverige är en av dem som visar ledarskap i klimatfrågan och i Parisavtalet har man tagit fram åtaganden som innebär att stöded behöver skalas upp.
Sverige bidrar redan stort till klimatåtgärder utomlands och är största givare per person till flera klimatrelaterade fonder, exempelvis den gröna klimatfonden, anpassningsfonden och globala miljöfaciliteten. Genom detta kan vi stärka resurser för att konkret ta fram åtgärder för att minska utsläpp och anpassa samhällen till ett förändrat klimat.
Genom direktiven i Parisavtalet har regeringen ökat ambitionen och presenterar nu ytterligare medel för att förstärka arbetet med anpassning och stöd till de minst utvecklade länderna. Klimat förändringarna har oftast mest förödande effekter i de regioner som omfattar utvecklingsländer och många av dessa områden hinner inte återhämta sig innan nästa katastrof inträffar då det saknas resurser och kunskap. runt om hela världen. Det är viktigt att alla industriländer ökar sitt stöd för att leva upp till Parisavtalet och så att vi gemensamt kan uppfylla dess mål. Det känns bra att Sveriges regering tar ansvar och presenterar nu ytterligare finansiering och visar ledarskap i klimatfrågan.