Finansvärlden måste implementera hållbara och sociala värden inom alla nivåer.

Ibland så finns det åtgärder vi måste se över för att klara klimatomställningen som vi inte alltid tänker på. Ett bra exempel på detta kan vara nu vid lön så kanske man har möjlighet att spara några kronor, man kanske lägger dem på ett fond konto eller liknande. Men även våra pengar kommer genom ett led att påverka klimatet, någonstans i världen ska något ske så att våra spar konton växer i värde. Det är nu viktigt att även finans marknaden ser över sina arbetssätt som investerare där man tillämpar nya tillväxtmål och ekonomisk planering för att kunna ta miljö- och samhällsansvar i sina investeringar. Ekonomisk tillväxt måste värdeas om och ta ett socialt, ekonomisk och ekologiskt ansvar. Där också finansvärlden måste ta till sin nya tänk inom etik, jämmlikhet, rättvisa där ansvarsfulla investeringar och ägarstyrning genomsyrar alla nivåer av organisationen.

Det ska bli riktigt spännande att följa det nya projektet där regeringen tillsammans med Handelshögskolan i STHLM samt Stockholm Environment Instituten, kör igång ett nytt internationellt center som ska utbilda i frågor om hållbar finansiering och skapa nätverk för naturligare kopplingar mellan investerare och hållbarhetsforskare. Denna nya plattform, man skapar ny samverkans möjligheter mellan forskningen och finansvärlden behövs för att vi ska kunna uppnå hållbarhetsmålen och där med snabbare implementera målen i Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Genom att finansvärlden implementerar gröna värderingar inom sina verksamheter och där man börjar använda sig av nya grundvärden som sätter människan och miljön i fokus så kommer detta också visa dem som jobbar med att försvåra klimatomställningen att de inte har något stöd längre och måste börja anpassa sig till den nya gröna eran.

Via det nya centret kommer vi kunna förmedla kunskap om hur vi styr pengar i rätt riktning,  mot hållbara investeringar som främjar en hållbar och klimatsmart tillväxt. Det är viktigt att finansvärlden också tar ett stort kliv framåt i klimatomställningen där man bättre förstår hur världen ser ut och var de globala utmaningarna finns och hur klimatförändringarna ser ut, där man sätter hållbarhet i fokus. Om man har det då kan man också kanalisera de finansiella flödena genom noga genomförda riskbedömningar mot en grönare framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.