Nu blir solceller helt bygglovsfritt

För oss i Miljöpartiet de gröna Umeå har en fråga vi jobbat med under mandatperioden varit att det ska vara enkelt att medvetet satsa och investera på hållbara och klimatsmarta lösningar. Det är viktigt att vi som kommun skapar förutsättningar för våra medborgare att ta leva hållbart. Vi har bla jobbat för att utöka bygglovsbefrielsen av solceller från 15 till 30kvm, vi har också via Umeåenergi tagit fram projekt där man billigt och enkelt kan hyra solcells anläggningar. Vi har också lagt mål och uppdrag i kommunens budget där kommunens verksamheter och de kommunala bolagen satsats mer och mer på hållbara miljöinvesteringar. Vi kan bla erbjuda fossilfri el och fjärrvärme samt vi ser hur vi effektiviserar energi och resursanvändningen inom kommunens organisation. Där vi bla ser hur kommunen satsat på solceller på kommunens egna fastigheter.

En av de frågor som vi på lokal nivå har drivit är att ta bort avgiften på bygglov för installation av solpaneler helt och hållet och nu kan vi glädjande se att detta nu gett resultat. Idag presenterar Miljöpartiet genom regeringen en lagrådsremiss där det inte ska krävas bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare som följer en byggnads form inom detaljplan lagda områden. Förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta en omställning till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet administrativa så att dessa kan fokusera sina resurser på annat.

Vi har kunnat följa utvecklingen och en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Detta är en viktig bit i att klara klimatomställningen och målen i Parisavtalet. Men användningen av solceller i Sverige är fortfarande väldigt liten men man ser mer och mer hur detta börjar ta allt större marknadsandelar och det är viktigt att vi inom politiken skapar förutsättningar och incitament så att denna utveckling kraftigt ökar. Genom att vi tar bort bygglovet för solceller gör vi oss av med ett hinder för mer förnyelsebar energi i Sverige

2 kommentarer

  1. Petter

    Det är inte realistiskt men ett kul räkneexempel. Om vi sätter solceller på alla söderväggar i hela Sverige och förutsätter att solen lyser året runt genererar detta lika mycket som ett kärnkraftverk.
    Nu lyser inte alltid solen, och ta sen reda på hur mycket plast och mineraler som går åt till detta .Samt utsläppen vid tillverkningen av solceller,batterier osv. Det kommer att släppas ut offantliga mängder skit till denna omställning vi står inför ,så stora i sig att enbart detta skapar en boost av utsläpp som får växthuseffekten att pika om omställningen går för fort.Ni lägger skatt på flyg ,vilket är ok men på en nivå som är löjlig. Sen snackas det om en fördubblad trafik på Arlanda. Man kan fundera hur fan ni tänker??
    Ni vill byta ut bilar till elbilar så fort det går,för miljön är det bättre att köra slut på de gamla först och successivt producera nya. Sen är vi tyvärr så långt in i spiralen så att vända denna är i princip omöjligt.För inga politiker är i princip för att stänga för charterturism minska konsumtionen begränsa jordens barnafödande.

    • Magnus

      Hej Petter

      Kan du inte tydliggöra ditt räkneexempel eller källa på vart du hittat det?
      Vore ju fantastiskt kul att se detta exempel du utgår från

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.