En dag som vi uppmärksammar och själv granskar

Idag är det internationella kvinnodagen, många gör missbedömningen att idag ska det firas men nej idag är en dag du vi ska uppmärksamma. Vi ska uppmärksamma alla kvinnor och tjejer samt som dagligen fråntas de rättigheter som är så självklara. Det kan handla om allt ifrån hur vi i samhället accepterar att kvinnor trakasseras eller missgynnas pgd av sitt kön till de kvinnor som lever i en vardag av förtryck och våld. De som fråntagits rätten över sin person och sina egna kroppar.

Idag som vi egentligen bör varje dag uppmärksammar vi alla kvinnor som kämpat för lika rättigheter och jämställdhet, idag skänker vi en extra tanke till dem som fått lämna oss pgd av den ohållbara samhällsstruktur som tillåter övergrepp och trakasserier mot kvinnor, kvinnor som fått offra sina liv då den bristfälliga byråkratin inte räcker till.

Idag som alla dagar bör vi män tänka till, gör vi allt vi kan, säger vi ifrån när vi ser en kvinna förtryckas, har vi själva rätt beteende? Gör vi som män allt vi kan och det vi behöver göra för att nå fram till ett jämställt samhälle?

2017 har haft en stor betydelse för arbetet för jämlikhet och lika villkor och har ändrat spelplanen både idag och för framtidens arbete. Med MeToo-rörelsen har många kvinnor fått styrkan att anmält sexuella övergrepp och satt ner foten mot orättvisor. Under 2017 hölls också den första Women’s march, då en halv miljon människor samlades på Washingtons gator i en demonstration för att främja kvinnors rättigheter och lyfta hbtq-frågor. Initiativet spred sig ut – hela 673 systerdemonstrationer hölls världen över. Det är allas vår skyldighet att se till inte låta kampen stanna här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.