Sjuka Försäkringskassan?

jag är sjuk. Rejält sjuk. En bra dag tar jag mig upp ur sängen. En bra dag kan jag duscha. En bra dag behöver jag bara vila en timme efter jag tagit en dusch. En bra dag kan jag sitta upp i soffan och faktiskt följa med i vad som händer på Tv:n. I alla fall en kvart.
Allt började för, nu snart fyra är sedan. Jag blev sjuk i influensa. Riktigt sjuk. Sedan dess har jag inte blivit frisk och faktiskt bara värre och värre. Jag måste ta hjälp av rullator om jag ska gå ut, men kan ändå bara gå korta sträckor. Dessutom sitta och vila på rullatorn med jämna mellanrum. Jag håller på att ansöka om elrullstol så jag kanske kan ta mig ut bättre utan att behöva spendera två dygn i sängen efter 15 minuter ute. Jag har hemtjänst som sköter allt hemma, utom matlagning, som jag nu har sökt om hjälp med. Jag klarar mig inte själv här hemma. Ibland bryter tårarna igenom. Jag vill inte ligga i min säng och inte klara av att ens sitta upp. Jag vill jobba. Men
Jag har en sjukdom som heter me. Eller me/cfs. Så jag blir oftast liggande i dagar efter jag haft besök av en kompis. Mina dagar en normal dag är som att du har influensa och 40 graders feber och tvingats springa minst ett maratonlopp. Det är mitt liv.
Jag har varit sjukskriven i snart fyra år. Nu säger försäkringskassan att jag är frisk och ska kunna klara normalt förekommande arbete. Så nu kommer jag snart behöva ta mig till arbetsförmedlingen och anmäla mig som 100 % arbetsför.
I mitt sjukintyg framgår det att jag knappt kan gå eller ens vara uppe ur sängen. Att jag inte klarar av att sköta mitt eget hem. Att jag måste gå med rullator. Att fysiska tester de gjort visar stora svårigheter och att jag inte kan få ihop en mening efter 3 minuters rörelse. Men fk menar att det inte står beskrivet tillräckligt tydligt. Att läkaren måste skriva på ett annat sätt. Hon måste alltså använda andra ord,  fast med samma innebörd? För enligt intyget kan de inte se att jag inte kan jobba?
Försäkringskassan ska besluta om en sjukförsäkring. I ett välfärdssamhälle som heter Sverige. Där det ska vara tryggt att leva. Där vi har en trygghet för de som blir sjuka och verkligen inte klarar av att arbeta.
Plötsligt så är inte vi som är sjuka välkommen här? Om vi inte kan jobba eller om en läkare inte skriver exakt rätt ord på intyget, då är vi inte välkommen i Sverige och en sjukförsäkring som skall ta hand om de sjuka? Vart tog tryggheten i Sverige vägen?
Jag är med i många grupper med människor som jag. Som nu också blir nekade sjukskrivning. Det är plötsligt en explosion av nekade sjukskrivningar.
Försäkringskassan har nu tillsatt en grupp som ska ta krafttag mot alla som har varit sjukskriven över 3 år. De går igenom sjukintyget med en inköpt läkare som hittar varje kryphål som finns i ett intyg, för att kunna neka sjukpenning. För att stampa på de som redan ligger. Det säger de ju såklart inte att de är det som de ska göra. Men i verkligheten så ska de ju få bort så många siffror som det går från deras statistik.
I någon undersökning visade fk på att de som nekas sjukpenning tar sig snabbare ut på jobb. Då är det bra att neka sjukpenning. Vad händer om ett halvår när sjuka tvingas jobba långt över sin förmåga och sen blir ännu sjukare? Vi sjuka är bara siffror på ett papper. Vi är inte längre kött och blod. Vi är helt enkelt inte välkommen i Sverige längre!
Går jag på arbetsförmedlingen så kommer de ju såklart säga att jag inte klarar av att jobba. Ja, hur ska det gå till för mig att jobba? En bra dag kanske jag kan vara lite med ungefär en timme. Så vem ska anställa mig på en heltidstjänst som klarar sig med aktivitet ca 4 timmar i veckan? Kontentan av det är att jag då måste gå till sociala och söka försörjningsstöd. Det innebär att min SGI nollas och jag aldrig mer komme rkunna få några pengar om jag inte klarar av att jobba igen. Vart i sammhället innebär det mindre kostnader?
Jag skulle vilja att någon från försäkringskassan eller försäkringskassa läkare kom hem till mig och följde mitt liv i en vecka. Berätta sen hur jag ska lyckas jobba?

 

En kommentar

  1. susanna

    Hej Natta! Det är förjävligt! Jag är i samma situation som du, har varit utan inkomst i 4 mån , för sjuk för att jobba så jag räknas inte av arbetsförmedlingen som arbetsför , får heller inte hjälp av Försäkringskassan som nekar sjukersättning och sjukpenning. håller på att överklagar och allt känns hopplöst! Trodde inte att man kunde bli behandlad så här. När ens situation redan är jobbig och man försöker leva så gott det går ! Det är ett skämt! Jag får samma svar att jag klarar ett fysiskt lättare jobb. Jag har bollats runt sen 2015 och hamnat i denna situationen en gång tidigare ( utan pengar) Det är välfärd det! Heja Sverige! Som inte kan ta hand om sina egna ens! Vet inte vad som händer nu? Varken AF eller FK vill inte ha med en att göra! Fortsätt kämpa du med! Susanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.