NUS bästa sjukhus igen? Men vi med ME är bortglömda!

Läser idag att NUS, Norrlands universitetsjukhus, för tredje året i rad är utsett till landets bästa sjukhus. Då vill jag fundera på varför? Hur har det gått till?

Vården knutet till NUS och sjukdomar som ME är under all kritik! Vi får ingen vård, utredning eller stöd från sjukhuset! Jag har själv försökt få komma till neurologen. Men nekats varje gång. Har till och med anmält till patientnämnden, men ingen skillnad. De har nekat både mina egna remisser och de som min läkare skickat in.

Me är klassat som en neurologisk sjukdom och skall då få plats inom neurologin. Men här i västerbotten och sveriges bästa sjukhus är vi med me helt utelämnade! Hur kan man då säga att patienterna är nöjda med sjukhuset? Vilka är nöjda och varför blir vi med ME utestängda? Vart är våran vård?

Idag finns INGA specialister eller liknande norr om stockholm fö ross med ME. Oftast klarar inte en ME sjuk den resan som krävs för att åka till de specialist mottagningarna som finns, det är två i Stockholm och en i Linköping. Jag åkte både på en privat utredning till Göteborg och dessutom till Linköping, för att få en diagnos. Jag blev mycket försämrad av dessa resor. Nu är jag lyckligtvis inte sängbunden mer än 50 % men de som är sjukare än jag, de skulle bli oerhört kronsik försämrad av dessa resor. Jag blev också delvis kronisk försämrad.

Så återigen. Varför finns inte plats för oss ME sjuka på sveriges bästa sjukhus?

Lägger in ett antal länkar med mera debattartiklar kring just vården och ME.

 

En insändare i Dagens Samhälle om just Nus som bästa sjukhus och me-vård.

Ett blogginlägg 

Bloggen Livets bilder, skrivet av en annan ME sjuk medmänniska. En mycket bra blogg.

Insändare i tidningen Barometern.

Inlägg på SVT.se

Insändare i Svenska dagbladet   ”Regieringen måste ta ansvar för dem som drabbats av ME”

Insändare i Svenska dagbladet. ”Min sambo är beröva 99 procent av sitt liv”

I dagarna nåddes ME-sverige av beskedet att en av de svårt sjuka i just ME beslutat att avsluta sitt liv. Hon valde att åka utomlands och ett assisterat självmord. Hennes fysiska plågor var alltså så oerhört jobbiga att hon valde denna utvägen.

Här är en artikel om henne i Metro

Här hittar ni hennes brev!

 

Så återigen. Hur kan NUS anses som sveriges bästa sjukhus när bevisligen MINST en stor patientgrupp står helt utanför!?

Det beräknas att ca 40000 människor i sverige lider av ME. Detta är samma siffror som det finns MS sjuka människor i Sverige!  I filmen Unrest (en otroligt jobbig med sevärd dokumentär om ME) tas det upp att det faktiskt globalt är dubbelt så vanligt som MS. Så det är en stor patientgrupp som bara är ignorerad! Varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.