Naturbilder .. 30/7

Kvällsbild med sol och regn. Idag ser det ut att bli fint väder i vår del av världen. Sol och nordlig vind, perfekt på hjortronmyren.

 

Det var länge sedan jag såg Småskrakefamiljen. De kanske är iväg på någon längre fisketur. Det är kul att se när en hel familj med många ungar fiskar i flock. De jagar småfiskarna in mot land där de lättare kan fånga dem.

 

Snart är den fina blomstermånaden juli slut och alla frön har gett sig iväg för att gro till nästa sommar. Nu får vi njuta av skördemånaden augusti.

 

Janka undersöker Jibbmokkbäcken . Den bäcken kommer ifrån Välvningstjärnen och Nederst Svarttjärn bakom Jibbmokken. Det är många ställen häromkring som heter något på Svart, så det kan verka som man säger fel ibland. Berget Svarthälla och byarna Övre och Nedre Svarttjärn finns på norra sidan älven där det också finns en Svarttjärn. På södra sidan finns Svartberget och Överst Svarttjärnen och Nederst Svarttjärnen.

 

Här kom en helikopter smygande längs Jibbmokken. Det är en årlig företeelse, de undersöker tillgången på rovfågel. Förhoppningsvis så blåser inte bona bort när de hovrar över dem.

 

Den här lilla kojan uppe på berget har då inte blåst bort trots att det borde blåsa rätt kraftigt här när höststormarna ryter.

 

Den här fina forsen kanske någon känner igen från inlägget om  Gillesnuole. Där rinner Vindelälven  in i Storvindeln. Den kommer med nytt klart vatten till oss. Vattenprover tas här två gånger om året. Proverna visar på att det är bra kvalitet på vattnet i Storvindeln.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.