Naturbilder .. Forsvalls i Ammarnäs

 

Jag börjar Forsvalls historia lite omvänt och kommer med mer bilder och fakta senare. Jag måste få börja med lille Bernt.

 

Här ser vi en bild på några av Sven och Hilda Forsvalls barn. Den lille längst ut till vänster är Bernt. Jag blev helt tagen av hans charm när jag hittade kortet.

Den första gång jag såg Bernt som jag kan minnas var när jag följde mamma in på Konsum i Ammarnäs. Bernt var föreståndare på Konsum. Han hade en lång grå-beige affärsrock som hade skärp runt magen i samma tyg. Han verkade snäll och stillsam, så minns jag honom. Hans fru hette Gunborg, de hade två barn, Göran och Lisbet. Göran var ett år äldre än mig och vi gick skola i samma klassrum. Han var lika stillsam och snäll som sin far.

 

Bernt , Judith , Ragnhild , Valter , Erik  och Torsten

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

Föräldrarna Hilda och Sven Forsvall

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

Farföräldrarna Sara och David Forsvall

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

Hilda och Sven med barnen. Hilda håller sonen Erik i knät sedan Ragnhild mellan mor och far som har Valter i knät. Stående David, Agda, Ebba, Inga och Dagmar. Familjen utökades senare med fyra barn till. Den sista dottern Maud finns inte med på någon av bilderna.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Forsvalls hus och ägor så långt ögat kan nå. Den första timrade gården fanns ungefär där Ammarnäs livs nu finns. Det var Sara och David den äldres hus och ladugård. På andra sidan Tjulån ser vi sonen Robert och Huldas gård. Långt där borta syns Hilda och Svens gård. Bilden är tagen före 1920 står det vid bilden.

Bildkälla Sorsele bildbank

 

Farmor Sara med barnbarnen Agda t. v. dotter till Sven och Hilda, sen Edit dotter till Robert och Hulda.

Fotograf Robert Lundgren/ Västerbottens museum

 

Jag återkommer med mer om Sara Forsvall och hennes släkt. Hon var vår farfars äldsta syster född 1852 i  Ammarnäs, dotter till Brita Greta och Anders Nilsson.

 

 

8 kommentarer

  1. Mari-Anne

    Hej Bilden – Föräldrarna Hilda och Sven Forsvall – . Om det menas bilen som är under den texten. , Den har jag fått av Ulla Alvarsson Klomma som säger att det är Robert Forsvall med hustru Hulda.
    Spännande att följa Brita Greta och Anders Nilsson.

    Du är himla duktig att forska och sedan skriva ner. 🙂

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Mari-Anne…Jo det är Hilda och Sven…kommer nog senare med en bild på Robert och Hulda. Jag minns Robert och Hulda väl, de har jag hunnit vara och hälsa på med mamma. De byggde huset som Knut och Ann-Marie Forsvall bodde i senare. Det står ju pall än. Tack för uppmuntran, jag tycker att det är kul med historia och numera finns det bra med bilder som tur är. Fint väder i Svarttjärn idag. Sex Sångsvanar simmade förbi och är nu i Harruddvika.

  2. Judy

    Hi Irene! Nice that the families lived close together. We really enjoy reading about the history in your family. Thanks for taking the time to research and share it with us on your blog. Have a good weekend!

  3. Ingela Gradin

    Tack Irene för din fina blogg och all information du delar med dig av. I somras när jag började släktforska hittade jag släktingar på pappret och jag minns farmor Dagmars berättelser om vackra Ammarnäs, Norrland och hennes familj men också de mödor som kom att bli en del av hennes liv. Känns så fint att se dig levandegöra släktingar och de miljöer jag själv är en del av men aldrig haft tillfälle att besöka.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Ingela! Vad jag blir glad av att höra det du skriver. Ibland har jag tänkt sluta skriva för jag tror inte att det är så många som läser. Därför är det extra roligt att få veta att några uppskattar det. Då är du femmening till mina barnbarn. Jag var tremening till Dagmar. Om du har möjlighet att åka dit så finns ju Ammarnäs kvar med sin historia. Dagmars föräldrahem finns kvar på samma ställe och ägs av dina släktingar. Jag kommer nog in med mer bilder av Dagmar och hennes syskon så småningom. Eftersom du heter Gradin så antar jag att du har dina rötter i Sandsjön som jag också skriver om ibland. Dagmars man var född i ett hus som stod vid Sandsjögården har jag fått veta. Mycket fint ställe där ni kan stanna till och äta god mat och hitta platsen där huset stod. Sen får ni fara vidare till Ammarnäs.
      Tusen tack för att du hörde av dig. Hälsningar Irene

      • Ingela Gradin

        😊 Tack fina du! Pappas släkt kom mycket riktigt från Sandsjön tyvärr hade vi ingen kontakt med släkten på den sidan heller utan vi hamnade i Strängnäs och sen i Stockholm. Dock så tacksam för att det som den hårt arbetande släkten byggde upp fortfarande finns kvar att beskåda. Utan dina skildringar så hade jag nog aldrig förstått omfattningen av denna nybyggaranda!

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Tack Ingela! Jag blir rörd av din fina kommentar och inspirerad av att hitta mera information åt er. Det finns en bok som heter ”Ammarnäsbygdens historia 1803 – 2008. Nedtecknat av nybyggarnas ättlingar. den är utgiven av Ammarnäs Hembygdsförening och vuxenskolan. Den borde gå att fjärrlåna på bibliotek. Där finns så mycket av din släkthistoria i bild och text. t.o.m. släktregister.
          Ha det så bra och tusen tack för kommentarerna! Om jag hittar något mer spännande kan jag skicka ett mail till dig. Hälsningar Irene.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.