Naturbilder .. Sme´n Nils Johansson

 

Övre bilden : Fotograf  Hilmer Zetterberg / Västerbottens museum. Den första delen av texten är delvis hämtad  från Länsstyrelsens häfte Naturleden Aigert – Tjulträsken där Lasse Strömgren har skrivit om folket och byarna..

SME`N  NILS JOHANSSON  NYGÅRD TJULTRÄSK

Född 1852 i en kåta vid Vuovosträsk,  son till Johan Anton Abrahamsson och hans hustru Sara Magdalena Andersdotter. De var nomadiserande samer från Grans sameby. De slutade inte som renskötare men bosatte sig ändå i Norge

Nils hade varit gift i Norge och hade två söner och en dotter. Sedan flyttade han och sonen Adolf  tillbaka till Sverige

Nils hade lärt sig till smed i Norge. Han intresserade sig mest för vapensmide. Hans erfarenheter från fjällvärlden gjorde att han blev flitigt anlitad som vägvisare . Det var hans far som var vägvisare åt den franske vetenskapsmannen Carles Rabot som upptäckte Kebnekaise ( turistiskt).

I början av 1900-talet inköpte Nils ett skattetal  från Tjulträsk No 1. Det står också att det var hans sambo Sara Isaksdotter som insynade fjällägenheten 1901. Hon var dotter till Isak Månsson i Gamm-Nuolpen och bosatte sig på faderns skatteland. Hon hade varit gift och blivit änka, eventuellt bodde hon i Skansnäs som gift.

Har hittat uppgifter om Sara Albertina Isaksdotter f. 1860 11 29 d. 1947 01 25 hon var gift i Skansnäs med Lars Johansson f. 1851. Det finns även uppgifter om att hon kallades Sara Holmlund  vilket ingen helt säkert vet varför.

—————————————————————————————————————

 

Husen i Nygård, byggda i gammal nordisk stil från Norge som inte finns på något annat ställe i Sorselefjällen.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Den nästan världsberömde smeden Nils Johansson bodde i världens centrum Nygård vid Tjulträsk.

Till honom kom man vandrande långväga ifrån, de som ville ha hjälp med sina vapen. Inte flyttade han till någon stad för att driva sitt företag. Han bodde uppe på fjällsidan längst in i  Stora Tjulträsket.

Ville de ha hjälp så fick de komma dit om de så bodde så avsides som i Sorsele eller Lycksele. De hade tur om han var hemma när de kom fram. Han var en flitig jägare och befann sig på jakt långt västerut mot Norge ibland. Han hade byggt sig en jaktkoja vid fjället Nuolpa i Vivodalen där han vistades mycket.

Hans sambo Sara var nog för det mesta hemma på gården och skötte om djuren så hon kunde nog ta upp beställningarna.

Fotograf Hilmer Zetterberg / Vbm     F.v. Bror Forsvall, Nils Johansson ” Sme´n” och läraren Häger.

 

Sara tillsammans med fåren i vårsolen. Maj 1940

Foto Göte Haglund / Vbm

 

” Smes Sara” var hennes namn bland Ammarnäsbor hennes närmaste minns henne som Sara Isak.

Foto Göte Haglund / Vbm

 

Foto Gustav Lundgren / Vbm

 

Smeden och viltjägaren Nils ” Sme´n” Johansson på deras gård.

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm

Nils ägnade mycket tid på vintrarna till att jaga Fjällräv bl.a. Detta finns omskrivet i Hilmer Zetterbergs bok ” Två Fredlösa” ( 1945).

 

Adolf Johansson vid sitt nybyggda hus i närheten av Ammarnäs. Han bytte sedan hus med Johan Andersson som hade ett hus nära kyrkan i Ammarnäs.

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm

 

Nils son Adolf Johansson med hustru Ester Paulusson.

Västerbottens museum

 

Efter ett spännande liv som vi vet alldeles för lite om vilar Nils ut på Ammarnäs kyrkogård.

 

Fjällen där du vandrat och skidat omkring…. önskar dig vila i frid………..

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.