Naturbilder .. snöskoter 1973

Bilden ovan

Allan Strömgren hann stoppa sin pipa många gånger innan han kunde flagga av den siste föraren.

 

Långloppet Sorsele till Ammarnäs 1973. Kranskullan Ewa Strömgren tar emot den sist anlända Irene Grundström som dock var en vinnare, ensam i sin klass. Yamaha Gp 292 en underbar lätt skoter som jag gärna skulle ha velat ha kvar. Kurt Strömgren hette publiken. Curtan alltså.

 

 

En del av startlistan,,,,166 startande på långloppet och 142 på rundbanan. Bröderna Krister och Kent Berglund bl. andra.

 

 

Det var tydligen ett väldigt hålligång den helgen. Supé på båda hotellen och dans på båda hotellen. Prisutdelning på Tjulåvallen där det var helt fullt i lokalen. Jag vann 200 kr , ett värmeunderställ och en medalj som ”Lill- Rune” gjort.

Tack till Ewa och Curtan som bidrog med bilder på startlista och till Lennart som tagit bilderna!

 

En något modernare bild från Burka – cupen i Blattnicksele  Joakim Alenius verkar vara startklar medan några andra fortfarande byter förgasare eller nåt.

 

 

Skoter SM deltävling i Gargnäs……Holmgren står det på Yamahan det är Nicklas från Blattnicksele och Petter Jonsson  Gargnäs. Båda tävlade för Gargnäs MK. Nicklas vann lilla sport och Petter stora sportklassen.

Bildkälla Sobb Foto Åke Johansson

 

Nicklas Holmgren går i mål i Gargnäs SM deltävling. 1992

Bildkälla Sobb   Å J

 

 

Tack för hjälpen med namnen Raimo, Gunnar och Per Otto.

 

17 kommentarer

 1. Kinna Persson

  Inte dåligt att komma sist och ändå vinna! Ja, vilka tider det var då med långlopp och rundbana. Ewa var så fin i Västerbottensdräkten och Curt så himla söt. Tack Irene för alla bilder!

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Kinna….jo det står ju i bibeln att de sista skola vara de första, det verkar ju stämma. Ja det är Lennart som tagit korten, kul att han hade kvar dem.
   Och så bra att du hade kvar ett program så att jag fick de uppgifterna. Ja de var så fina. Kul minnen. Tack för kommentarer!

 2. Ro.Li.

  Du lyckades med taktiken att lägga dig sist å sen inte bryta loppet eller få frostskador på gastummen! Därav det fräcka målgångsleendet i kapp med kramkullan å publiken! Grattis Irene 48 år i efterskott! 😉

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger…jo jag låg ju i slipstreamen efter Stig Eskilssons 20 hk och tänkte ta förbi på upploppet men han var starkare. Jag fick ju bästa priset en kram av min barndomsvän och hennes bror. Tack Roger!

 3. Judy

  Nice to see you win the race for your class! How many miles did you drive? The weather looks like it wasn’t too cold. Thanks to the ladies that shared the pictures!

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hi Judy! It was my brother Lennart who shared the pictures and Kinna who gave me the startlist.” Kinna the blogger”

 4. Raimo

  Hej

  Han som kör i mål i Gargnäs med nr 74 är Niklas Holmgren Blattnicksele, han vann den tävlingen om jag inte har fel, dom som sitter på skotrarna måste va Petter Jonsson Gargnäs till höger men den vänstra vet jag inte

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Raimo…va kul att jag får lite ledtrådar, jag får väl ringa Nicklas Holmgren och fråga. Honom känner jag ju. Den vänstra skotern har nr 74 så det måste ju vara samma person som den som går i mål. Jag får kolla med några Gargnäsare så att jag får rätta upp det. Tack för att du hörde av dig!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

     Men perfekt Raimo då har ni ringat in vilka det är. Att det är Petter har jag fått höra från fler håll Tack så mycket för hjälpen! Ha det så bra.

 5. GF.

  Härliga bilder……!
  De väcker oförglömliga minnen, trots att bilderna är från före och efter min karriär som tävlingsförare (78-81) -jag vann faktiskt första långloppscupen med SM-status (81) då med ett annat efternamn + en hel del andra tävlingar både Cross och långlopp under åren.
  Och eftersom jag tävlat en hel del mot Fredrik Holmgren, så kan jag säga,att det inte är Holmgren som sitter på Yamahan, tycker han liknar Christer Johansson från Gargnäs, men är lite osäker eftersom mig veterligen så tävlade han aldrig med Yamaha förutom när han tävlade som junior då han körde Yamaha ET, och det är inte en ET han sitter på.
  Ja ja Ammarnäs tävlingarna (festivalen) kommer jag ihåg som det skulle ha varit i går,,, tror jag vann tävlingen -80 om jag inte minns fel, kan ha varit så om jag inte blandar ihop, det var många tävlingar som jag körde, så…..
  Tack för alla trevliga bilder, speciellt dem på gamla bilar och skotrar, säger jag som en ’gammal’ ”Motorhead”!
  Mvh. Gunnar. F.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Gunnar…va kul att höra att du gillar motorbilderna och din historia. Jag var mycket intresserad av skotertävlingar i unga år, alla körde ju tävlingar då när det inte var så allvarligt. Det vore kul att få höra ditt efternamn från den tiden om det inte är hemligt. Jag minns inte hur Fredrik såg ut så det var bara en gissning. Jag ska kolla upp med Gargnäsarna själva så att jag får rätt namn. Tack för din trevliga historia! Jag får skifta lite mellan olika intresseområden så att folk inte blir ”less” på Talltitor och gubbar i Krimmermössor. Men skotertiden är alltid kul att minnas. Ha det bra.

   • GF.

    Jo men som jag minns det, så nog var det allvarligt även på den tiden, ja i varje fall för vi som var fabriksförare eller rättare sagt generalagent för märkena förare, det var ganska tufft ibland!
    Ja på den tiden hette jag Abrahamsson, lägger in ngr. bilder från min aktiva tid som tävlingsförare, för att verifiera….
    https://share.icloud.com/photos/0hHUFFpbZvMzahPqZggdTbiUA
    Jag är inte mycket för att skryta, men kolla tidsdiffen mellan mig och tvåan från tärnavirveln.
    Mvh Gunnar F.
    Ps. Du gör så klart vad du vill med detta inlägg Ds.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

     Hej igen…Va kul, vad jag förstår så har jag din tillåtelse att ta med dina bilder på bloggen vid tillfälle. Protestera om du har annan åsikt. Jo jag menade bara att det var många alldeles
     otränade förare som vågade vara med i tävlingar från början. Er proffsförare hann vi ju aldrig se och än mindre vara i vägen för, men det glesades rätt snabbt ut med folk som vågade ställa
     upp med ”gammskotrarna”. På mitt andra långlopp från Ammarnäs till Sorsele och tillbaka till Ammarnäs var jag nog den enda som inte hade glidboggie vilket ganska snart märktes.
     Jag har inte hunnit kolla dina tidsdifferanser än, men jag ska! Det ska bli kul.

 6. Curtan

  Fast det var från mig som Ewa fick startlistan. 🙂
  166 startande på långloppet, & på söndagens rundbana så var det 142, & året var 1973.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Curtan! Ja hör där det var du som sufflerade med startlistan, va bra att du sparat den. Då ska jag fylla i resten av uppgifterna. Har du sett att du är med i inlägget…Värdefulla stunder–?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.