Naturbilder .. drar till skogs igen

 

Nu längtar jag ut till timmerskogen igen. Men bara på låtsas förstås, med gamla bilder på män i  krimmermössor och vadmalsbyxor. Vädret som vi nu har lockar inte till några längre skogsturer. Men snart är det Fettisdag med vårsol och skogspromenader efter skoterspår som snälla förare har trampat upp, Skäll inte på skotertrafiken….de är de som gör spår åt oss.

 

En fantastiskt fin bild tagen av Robert Lundgren, mannen längst till höger är farfars svåger Karl Erik Fredriksson från Svarttjärn.

Fotograf Robert Lundgren/ Vbm

 

Margareta Erikssons bild från Loloken….redan här har de börjat tumma på regeln att ha krimmermössor.

Bildkälla Sobb

 

Skogsarbetare Forsnäs är texten vid bilden…från vänster (?) sen Vilhelm Öhrnell, Emanuel Karlsson från Risnäs, Gideon Fjellner och Ludvig Öhrnell.

Bildkälla Sobb

 

Ferdinand Persson Övre Norra Örnäs i timmerskogen med sin häst.

Bildkälla Sobb

 

Timmerskogen – Skånjoberget…Bernhard Karlssons bild. Jag ska försöka hitta igen var det finns.

Bildkälla Sobb

 

Margaretas bild…någon från Grannäs kanske. Han verkar koka kaffe vilket ju något kan uppväga att han inte har krimmermössa. Han har dock vadmalsbyxor och en gammaldags morakniv med rött träskaft.

Bildkälla Sobb

 

Två skogsarbetare i Aha…det verkar vara djup och besvärlig snö för brosslaren och hästen. Brosslaren heter Hugo Andersson. Vilket slit det måste ha varit.

Bildkälla Sobb

 

Vem är detta Roger?…som barkat både timret och en del av fotot…

Bildkälla Sobb

 

Ordningen är återställd …..hela munderingen rätt och till och med en häst.

Bildkälla Sobb

 

 

 

10 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack Raimo, då är det nog han som är på många andra kort från skogsarbete i Aha. Jag har haft med några förut från Aha. Det är så mysigt med de här gamla skogsarbetarna.

  1. Ro.Li.

    Jaa du Irene, jag önskar att jag haft ett säkert svar på den frågan! På baksidan fotot finns ingen med bilden samtida anteckning, däremot två sentida anteckningar(gissningar) med frågetecken efteråt. Albert Linder och Arvid Sandberg, båda Sandsjö. Troligtvis min pappa Henning som tagit fotot. Men du, såg du Vämmanschbyxen å Graningekängen? Va snyggt!…….På det nedersta fotot finns inte heller nån dåtida anteckning. Kan vara min far Henning som sitter med tömmarna. Kommer ihåg ett minne som min syster Annett berättade från sin tid som ungjännt. Pappa hade timmerkörning med hästen borta kring Boktion mot Storumanhållet. En lördag då han kom hem in i farstun ställde han av sig vämmanschblusen på golvet. Den stod där alldeles ensam några timmar. Inte ens en tamburmajor som sällskap. ……Men oj vilka grova kärnfuror man hanterade helt manuellt på den tiden. Respekt! …………..Från de ena till de andra. Annett gifte sig kring 1960 med Kurt Forsvall från Ammarnäs. Apråpå Bilfrossa så hade han ett tag en engelsk bil som jag tror hette Hillman. Har inget foto, men kan nån bekräfta att namnet var som jag minns? Hej!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Ja du hade då mycket spännande att berätta. Vi får väl låta namnen hänga i luften när vi inte säkert vet. Du skulle ju ha en egen blogg som sagt. Du har ju så mycket kul att berätta.
      Jasså hon var gift med Kurt då har jag säkert träffat henne när jag jobbade på affären i Ammarnäs. De hade ju en stuga uppöver Tjulån. Tack för att du hörde av dig .Ha det bra! P.S. Jo nog fanns Hillman. Skriv Hillman på google så får du se alla bilderna.

  2. Gunnar.F.

    Har en historia som min far berättade, som utspelar sig någonstans i timmerskogen nord nordöst om Storuman, alltså mot Sorsele.
    Den handlar om timmerkörare med hästar, där det pågick en viss jargong om vem som bl.a. tog största lassen!
    En av dem som var ny i gänget och var från Sorsele hållet och hade en förhållandevis liten häst och blev därför pikad om att han nog inte kunde dra några större lass, pikningarna pågick under veckan till fredag eftermiddag, då en av de som hade en betydligt större häst och var en av dom som pikade, kom in i kojan och talade om att han hade fastnat med det sista lasset för helgen, det blev en diskussion som slutade med att gubben med den lilla hästen tog på sig att hämta sista lasset för helgen.
    Ja det blev nog lite skratt o fnys åt det, men han gav sig i väg och de övriga gubbarna stod och väntade vid avfarten mot kojan efter vägen mot avlägget.
    Skall tilläggas att han med den lilla hästen alltid vart snäll mot sin häst, vilket var si och så med de andra som spöade sina hästar mellan varven.
    Efter ett tag kom köraren, hästen och LASSET,,,nedför den svagt lutande nedförsbacken, och tillsynes gick det bra, men det var fredag eftermiddag och av någon anledning svängde hästen in på avfartsvägen mot kojan, så det slutade med en omkullkörning (hästen ’trodde’ väl att det var helg som det brukade vara den tiden och svängde in mot kojan som brukligt?) så både gubben och lasset hamnade i snödrivan, efter ett liten stund tittade gubben upp ur snön och frågade ”hur gick hä för hiesten” !!! (på Sorsele dialekt)
    Det hela slutade väl, de övriga slutade pika gubben som hade minsta hästen men drog loss största lasset, där storkarln med största hästen hade gått bet!
    Och där ser man, att det lönar sig att vara djurvän!
    /GF.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Gunnar! Vilken kul och samtidigt fin historia du hade att berätta. Jo du vet i Sorsele är vi djurvänner. I höstas hade jag fått in några av våra husgetingar som alltid är snälla. Jag släppte ut dem genom fönstret men en hade tydligen blivit kvar och satt sig längst ner på mitt byxben. När jag satte mig så blev den klämd mot foten så att den stack mig. Min första omedelbara kommentar var: ” Men gjort ja ill de?” och sen bar jag ut den. Och det var ju inte mer än rätt, det var ju jag som hade klämt den.
      Jag lyckades inte få in dina bilder i mitt program där jag har bloggbilder men blev mäkta imponerad av din karriär!

      • Ro.Li.

        Tack för tipset Irene! Ja det var troligtvis en Hillman Minx, kolsvart ungefär 55års modell, som Kurt körde med nåt år i början på 60- talet bl.a. när han var Konsumföreståndare i Björksele. Uppfattar den som snarlik de gamla Londontaxina men kanske ett annat märke.

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Hej! Ja va kul, ja det fanns många bilder på Hillman. Jag ska gå in och kolla om jag hittar din. De slutade tydligen att tillverka dem rätt snart. Den skulle du ha haft kvar.

  3. Clara Strömgren

    Hej Irene, så kul att läsa du blogg och titta på bilderna.
    Bilden på gubbarna från Forsnäs råkar jag ju känna igen, fast han som står längst till vänster har jag glömt namnet på. Sen är det Wilhelm Öhrnell från Örnäsudden, Emanuel Karlsson från Risnäs, pappa, Gideon Fjellner, och längst till höger tror jag heter Ludvig Öhrnell.
    Clara

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Clara…va kul att du tittar in ikväll och berättar vilka det är på kortet. Jag ska skriva in dem. Jag tycker att han till vänster är lik Leif Hedlund från Skansnäs men får väl ringa honom och fråga. Tack snälla du!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.