Naturbilder .. Vad gjorde folket i vår bygd…

Bildkälla Sobb……Bilden ovan

Det skulle vara spännande att få se filmer från våra tidigare generationers helg och vardag. Vad gjorde de när de skulle roa sig. Det här gänget har tydligen gjort en söndagsutflykt upp på något berg. Kyrkberget eller vad tror ni?

……………

Något som hörde till avdelningen nöjen var när Gårdfarihandlaren kom med sina väskor. Här är det Hjalmar Hjukström som är ute på en försäljningsresa. Han hade sitt fasta boende i Lomselenäs men var ute på cykelresor i byarna ända ner emot kusten. Hans bror Viktor var också Gårdfarihandlare.

Det var ett ännu bekvämare sätt att handla än att handla på internet. Varorna kom hem till kundens eget kök, det var bara att välja och vraka, prova och sedan betala direkt. Man behövde inte ens ett bank-id. Om man sen hade tur kunde man få bjuda nasaren på kaffe och sen få ” höra nytt” från hans färder i bygden.

Bildkälla Sobb  Foto Roger Linder

 

Hjalmar i Lycksele…..han ser ut att ha en rejäl cykel för ändamålet.

Bildkälla Sobb   foto Allan Beimo

 

För att besöka byarna på södra sidan Vindelälven fick Hjukström passa på att nyttja färjeturerna.

Innan kyrkbron i Sorsele kom till så fanns det en färja i Stensund för färd över Vindelälven. Här ser vi Sixten och Ture Linder som körde färjan. Sista sommaren som den var i bruk var sommaren 1964.

Bildkälla Sobb

 

BILD FRÅN HÄGGÅS

Gårdfarihandlanden O V Vestin står det vid fotot . Tyvärr blev fotot lite suddigt, det hörde inte till vanligheterna att Robert Lundgren misslyckades med skärpan men det var bra att han ändå inte ratade plåten för det här är det enda fotot som jag sett på Vestin. Olof Vilhelm Vestin f. 1873 04 06   d. 19490418.

Vestin vistades mycket i Ammarnäs och bodde då hos Elin och Seth Strömgren. Han var en väl sedd gäst i byn efter vad jag förstår. Han har fått sin gravplats på Ammarnäs vackra kyrkogård alldeles vid kyrkomuren mot öster. Hans gravsten och plats har varit hotad av överheten eftersom ingen anhörig finns som kan förnya betalningen. Vestin anses som en kulturpersonlighet i bygden så gravplatsen borde vara skyddad till hans minne.  Vi hoppas att den får vara kvar.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

JOHANNISBERG

Bild från en jaktkoja ……Jägare i Granbergskojan står det vid bilden. Sören Lidström 2:a fr, höger ?

Bildkälla Sobb          bilden inlämnad av Sören Lidström

 

Knut och Kjell  med trofén av en 19-taggare 1964  ….är texten vid bilden inlämnad av Göte Holmberg.

Bildkälla Sobb

 

Att samlas, lyssna till musik och sjunga med måste väl ha varit ett stort nöje.  Så här kunde man göra under ”Frihetstiden” innan år 2020.

Bildkälla Sobb  Johannisberg….Sören Lidströms bild

 

Och vilket nöje skulle det inte vara när posten kom till Aivak, längst in i Överst Juktan. Då la mor till och med bort diskhandduken och läste vykort medan far i huset gladdes åt tidningen.

Bildkälla Sobb David Nyströms bild

 

Att vara publik vid renskiljningen i Biergenas var ett gratisnöje som till och med föranledde skolutflykt för Ammarnäs grundskolas elever.

Bildkälla Sobb………………..Ingemar Strömgren arbetade som rendragare.

 

FLOTTNINGEN

En annan av årets stora händelser som många ville beskåda var timmerflottningen. Här vid banken vid Rengård. Kan det vara den som kallas Blybanken?

Bildkälla Sobb

 

Flottningsarbete i Saxnäs 1957. Här speleka med Sven Norlund och okänd. Sigge Norlunds motorbåt i bakgrunden.

Bildkälla Sobb   Bernhard Karlssons bild

 

Expressen gjorde ett reportage ca 1964 -67. Med på bilden bl.a. Carl Axebro, Alf Erikssonoch Ove Holmström. Längst bak står min bror Lennart Grundström.

Bildkälla Sobb

 

Långflottare efter Vindelälven 1923.

Bildkälla Sobb       inlämnat av Forsnäs byaförening.

 

Till arbetet med flottningen behövdes unga raska killar och lite äldre kloka gubbar. David Nyströms bild.

Bildkälla Sobb.

 

Det finns många intressanta bilder om flottningen så jag återkommer troligtvis med flera. Jag rekommenderar verkligen er som är intresserade av flottningens historia att gå in på Sorsele bildbanks filmer och leta reda på en film som  heter ” På sladden”. Den är inspelad 1961 – 62. Text och berättare Gerhard Johansson  och foto av Curt Nyberg. ” Med flottare från Ammarnäs till skiljet ner vid Öhn.” är underrubriken. Den finns även på Ytube om ni hellre vill gå in direkt där, inlagd av Crister Börjesson.

 

 

6 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Jag tror du ledde mig på rätt spår. Kyrkberget är det med Skansnäs och Rabnavika i bakgrunden. Rätta mig om jag har fel. Men fantastiskt vad vältränade gemene kvinn och man var förr. Till synes helt oberörda av strapatsen och i finskjorta, slips, en del i kostym, å kvinnän också uppställd…. Eller är det i Norge? Nåväl…, tusen tack Irene för tipset om filmen ”På sladden” som handlade om flottningen på Vindelälven. Som en riktigt spännande dokumentär är den. Mycket sevärd. Ja tror att Judy å Gary skulle gilla den. Hej då!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Ja jag tycker det ser ut som Rabnavika med Kåtaholmen och Stabburholmen, men vi får väl se om någon rättar mig så får jag ändra. Ja det var ju så på ”gammtin” de var finklädda på såna där turer. Mamma åkte skidor över fjället till Överst Juktan i kjol. Det var väl alldeles på tok att sätta på sig byxor som en karl. Ja jag tycker också om den där filmen om flottningen, han har en sån fin berättarröst och fin musik också. Tänk om man kunnat skicka filmen till Colinton. Det var ett bra förslag. Ta det lugnt i utförsbacka! Hej med dig!

      • Ro.Li.

        Hej igen! Tänkte bara säga att jag sökte filmen om flottningen på YouTube.com och den kom upp direkt. Sökord var På sladden. Kanske det funkar i Kanada också. Undrar om den sänts på SVT nån gång. Hej!

      • Judy

        Hello Ro.Li. and Irene! It sounds like a good movie and thanks for thinking of us. We tried and tried but google or u-tube would not show us anything. Could you send us a link? Have a good weekend!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.