Naturbilder .. skidtävlingar

Övre bilden: Staffan Linder var nog först i mål. Sen fick han vänta in de andra….

Bildkälla Sobb

OBS! Läs Rogers informativa kommentar om Sandsjöbarnens utflykt!

Världpressen tränger sig på vid starten så löparen får knappt plats. Ingen risk att stavarna går av i alla fall, på den tiden var de riktigt gjorda.

Bildkälla Sobb

 

Känns han igen? Inget namn vid fotot på bildbanken.

Bildkälla Sobb

 

En bild som Gille har tagit så det kanske är från Sorseletrakten.

Bildkälla Sobb

 

Korpskidtävling på Lill-ån. Nr 64 Elis Johansson. Mannen i hatten till höger om Elis är Karl Höglander Gilles pappa.

Bildkälla Sobb Gille

 

Assar Rönnlund åker Lappmarksloppet i Sorsele

Bildkälla Sobb  RL

 

Den här ynglingen har kopierat  Assars skidstil…han gick säkert långt i sin skidkarriär.

Bildkälla Sobb  BK

 

Rektor L Wallmark, en gång tävlande i Lappmarksloppet, sen chef för Samernas folkhögskola i Sorsele. I mitten Kondrad Holmgren och till höger Henrik Hjukström. Mångårig fotbolls –  bandyspelare och skidlöpare som åkte mängder med Vasalopp.

Bildkälla Sobb

 

Skidungdomar i Bockträsk som tydligen bestämt sig för att alla skulle gå samtidigt över mållinjen. Vilken laganda.

Bildkälla Sobb   E K

 

Skidutflykt med barnen från Sandsjöskolan fettisdag 1952 el -53. upp på Sandbergets topp 3,5 km fågelvägen. Väl uppe så gjordes det i ordning en eld och barnen fick fika med semlor Sandsjön och Sandsjönäs verkar ha varit rik på skidstjärnor. I randiga tröjan Anett Linder som senare i livet gifte sig med Kurt Forsvall från Sorsele. Ulf Linder kalasar på en semla. Sonja Bengtsson,

, Per Sandberg och Alf Bengtsson är med på bilden.

Bildkälla Sobb   RL

 

Holger Grundström, Robert Forsvall, Syster Grundström Otto Grundström Sven Forsvall, Karl Petter Grundström, Enar Grundström och Seth Strömgren vid en skidtävling i Ammarnäs.

privat bild

 

Störtlopps DM  ser ut att ha varit i Nalovardo. Har ni några namn?

Bildkälla Sobb     ÅJ

 

 

4 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Tack Irene för att du gräver fram såna trevliga gammkorta från skidåkning förr i tin här i Sorsele. Bilden från Sandberget har jag lite fler uppgifter från. Det är en utflykt från Sandsjöskolan till toppen av Sandberget fettisdagen 1952 eller 53. I randiga tröjan Anett Linder då, Forsvall nu, och Ulf Linder som kalasar på kanske en semla. Sen är jag inte säker på vilka som är vilka men Sonja Bengtsson, Monika Sandberg, Per Sandberg, Alf Bengtsson plus några till är med. Får ev. återkomma om det. Alla förutom Ulf verkar dock redo för slutspurten nerför berget. Han tuggar lugnt på sin semla trygg i förvissningen om att hans breda skidor och längre stavar med trugor stora som dasslock ska fälla avgörandet inför målgången…..Hej så länge

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Tack själv för alla bilder och all information. Det gör bilderna mycket roligare om man får lite berättelser omkring dem. Jag ska skriva in de uppgifter du lämnat. Det måste väl vara ganska långt upp på berget, är det samma som ”Silltunnberget”? och vet du varför det heter så? Hej min vän!

      • Ro.Li.

        God afton Irene! Det är ca 3,5 km fågelvägen från skolan (nu Sandsjögården) till högsta toppen på Sandberget där skolbarna hade upp eld, fikade å blev fotade. Varför det heter Silltunnberget! Nja det blev svårare. Gissningsvis kanske för att det är berg i dagen välvt som en tunna med typ fjällpanelformade steg uppför sista femti höjdmetrarna. Ja inlandsisen ha verkligen fixat till fantasifulla skapelser på sina ställen. Den andra toppen längre mot sydost, nästan lika hög som Silltunnberget, kallas för Tjoskobräntet. Men det tänker jag inte ens gissa på varför. Ja det var lite om Sandberget!….Hej då!

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Hej igen Roger! Tusen tack för den utmärkta informationen….ska forska på Tjoskobräntet, låter till hälften samiskt. Kanske en hörselförvrängning av Boskobräntet. ” Bosko”= Kvanne. Tjoskis brukar vi ju säga om att det är kallt. Tack å hej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.