Naturbilder .. Våra sjukstugor i Sorsele.

 

Nuvarande Sjukstuga Hälsocentral Burevägen 13  byggdes 1966.

Rune Grundström Sejaur vid tillbyggnaden av nya sjukstugan då Apoteksdelen kom till 1988.

Fotograf okänd   privat bild

 

Den gamla sjukstugan byggdes år 1929 efter att den ännu äldre sjukstugan brann i januari 1929.. Det blev bråttom att bygga en ny så det blev inflyttning innan det var riktigt klart.

Bildkälla Sobb

 

Sjukstugan i färdigt skick.

Bildkälla Sobb

 

Personal vid sjukstugan. F.v. Betty Kristoffersson, okänd, Inga Sköld som blev brännskadad vid branden av förra sjukstugan, nästa är doktor Melander.  Två okända och längst till höger Ida Bäcklund.

Foto Birger Lekberg / Vbm

 

Birger Lekberg jobbade som vaktmästare på sjukstugan och tog bilden ovan.

Foto Birger Lekberg / Vbm

 

Sjukhärberget i Ammarnäs byggdes under åren 1925 – 27. Det fungerade även som BB.

Foto Hilmer Zetterberg / Vbm     Det finns en bra beskrivning och berättelse i boken                  ” Ammarnäsbygdens historia 1803 – 2008″

 

Personal vid Sjukhärberget  F.v. Tyra Öhrnell g. Norlund och  t.h. sjuksyster Alice Olde som började arbeta där 1927.

Foto  Hilmer Zetterberg / Vbm

 

 

Vår äldsta faster Signe Sorsén Grundström f. 1897 arbetade som piga hos ” Smes Sara” uppe i Nygård Tjulträsk då hon drabbades av blindtarmsinflammation. Hon hjälptes ner till Ammarnäs Sjukhärbärge. Året var 1927, det fanns ingen väg från Tjulträsk till Ammarnäs, men dock en bro över Karsbäcken som byggdes redan 1908. Hon roddes väl i båt över Tjulträsk och bars troligen på något vis till Ammarnäs.

Hon blev kvar i Sjukhärberget över natten men där kunde inget göras. Hon måste vidare till Sorsele ytterligare 9 mil i  nästan väglöst land. Det fanns visserligen en väg mellan Ammarnäs och Gillesnuole, men det var nog kämpigt att åka i en T-ford på en knagglig krokig sträcka på ca 4 mil. Bilen skulle skjutsas med färja över Tjulån och i Kraddsele vilket också tog sin tid. När de var framme i Gillesnuole skulle den sjuka förhoppningsvis få  åka med turbåten Älvkungen de 5 återstående milen till Sorsele.

Signe omhändertogs på sjukstugan som ännu 1927 fanns kvar på Sorseleholmen. Hon dog av brusten blindtarm d. 1927 06 14, nyss fyllda 30 år.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

Signes lillasyster Märta har berättat att hon hann sy en hätta som hon lämnade till Signe på morgonen innan hon vinkade av sin syster. Det var en bestämmelse att de sjuka skulle ha en hätta på huvudet.

 

 

Den gamla fina sjukstugan som fanns nere på holmen i Sorsele. Tyvärr brann den upp på grund av ett enda litet ljus som var till för patienternas trevnad.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm           Den här sjukstugan var färdigbyggd 1917. Den brann upp 4:de januari 1929.

 

Följande är ett utdrag ur Kurt Ågrens bok ” Sorsele – Från kåtaplats till stationssamhälle”.

Den förste läkaren i Sorsele  var Anders Holliertz, Han hade sin mottagning i den s.k. läkarvillan (hotellet) på backen där han också bodde  1899 – 1909.

Näste läkare var Fritz Nilsson 1912 – 1916. Han bodde Väst i byggninga, huset som ännu står kvar vid kyrkbron.

Från 1916 till 1920 var provinsialläkaren Birger Högrell i Norsjö dubbelförordnad som läkare även i Sorsele. Henning Cars var i Sorsele under 1919 och Einar Wallqvist fanns här 1920.

Doktor David Hemström kom till Sorsele 1922 och blev kvar till 1928. Han avlöstes av Torsten Kjellstrand

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.