Naturbilder .. Fisk på bordet

Bilden ovan är från Ammarnäs. Ante Grundström d.ä. hänger upp nät på tork.  Foto Göte Haglund / Vbm

 

Förr fiskade man för att få mat på bordet. Det var en mycket nödvändig sysselsättning, som ändå fick vänta till man gjort klart arbetet för dagen eller efter arbetsveckan. Att fiska med not var ett arbetsamt och tidskrävande arbete som ofta brukade utföras på lördagskvällar efter en tung vecka med slåtter på dagarna. Sen hade man söndagen på sig att vila.

BILDEN NEDAN

Den här bilden var väldigt spännande att hitta bland muséets bilder. Bilden visar notdragning vid Juktnäs i Juktådalen. Det är intressant att se vilken fantastiskt fin jordbruksbygd det var. Våra förfäder Per Mattsson och hans familj kom vandrande ifrån Degerfors ( Vindeln) och bosatte sig här i minst tio år innan de fortsatte till Övre Sandsele vid Vindelälven.

Den här fina bygden är helt förstörd efter dämningen av Stor-Juktan. Husen revs och folket flytttade till Sorsele och Blattnicksele bl.a. Husgrunderna ligger under vatten nu.

Fotograf okänd / Vbm

 

Från notdragningen vid samma tillfälle

Fotograf okänd / Vbm

 

Här förevisas en annan metod att fiska som numera är förbjuden. Att fiska med ljuster.    Fisket skulle utföras i mörker. I aktern satt en eldkorg där man eldade för att locka fisken till ljusskenet där man då kunde spetsa fast dem med ljustern.  Det var troligen ett effektivt sätt att fiska men det ansågs väl vara för plågsamt för fisken så det blev förbjudet. I Kvarnbränna fanns en ljustersmed som hette Stenmark, berättas det om i boken” Sorsele Fornålder och Nutid”.

Fotograf Hilmer Zetterberg / Vbm

 

Tålning av nät vilket betyder att näten färgades och impregnerades med jämna mellanrum. Först kokades asklut. I denna lades torkad björkbark ( eller granbark) vilken kokades, i den vätskan kokades näten en kort stund. ( Bomullsnät). Noten skulle också tålas.

Fotograf okänd / Vbm

 

Nät på tork

Fotograf okänd / Vbm

 

På vintern när kylan knäppte i husknutarna var det lämpligt att laga näten och göra nya till sommarens fiske.   Arvid Strömgren Ammarnäs lagar nät.

Foto Göte Haglund / Vbm

 

PÅ FJÄLLET

Hade man tur på fjällturen kunde matrasten ”skaffa” innehålla fjällröding på menyn.

Fotograf Viktor Lundgren / Vbm

 

Går man på fjälltur i vitskjorta och slips så är det väl på sin plats med en fin middag.

Fotograf Viktor Lundgren / Vbm

 

Bernhard Karlsson Saxnäs har en synlig  aura av lycka omkring sig när han fått en stor fjällröding på sin fjälltur.

Bildkälla Sobb

 

 

Man blir lite sugen på sommar och fiske….Ha det bra alla snälla läsare!  Irene

 

4 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Apropå bilden på Arvid Strömgren och nätlagning så hörde man förr i tin hur dom som då var gamla sa att dom skulle ”bo näta” när dom skulle till me nåt som jag tror va nätlagning. Ha du också hört uttrycket ”bo näta”?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Jag har ringt och kollat med en som själv håller på med nätlagning och han säger att när man lagar nät så heter det bara ”att laga”. När man sätter en nedre och övre tel på nätslingan så heter det ” att bo”. När man tillverkar nätslingan så heter det ” att bygga”. Alltså när man byggt nätslingan och sen fäster nättelen så bo man. Om man sen får en storbörting som river sönder nätet så får man sätta sig vid spisvärmen och laga nätet förutsatt att man kan. Jag hoppas att jag inte krånglat till det alltför mycket och att jag förstod rätt. Det kan ju också finnas lokala variationer på vad man kallade olika moment.
      Bra är att bygga och bo och fiska i godan ro. Sen bör man inte bli alltför rassan när man måste laga.
      Tack för kommentaren!

  2. Ro.Li.

    Tack snälla Irene för dina efterforskningar om ”bygga” ”bo” å ”laga” nät. Så bra! Sen finns det ett moment i nätfiske då man kan bli alltför rassan å det är när man fått mycket lake på nätet. De är specialister på att göra stora knutar av nätet som följd att om man är orutinerad tar man till nått vasst för att peta upp knuten. Det är då det händer det som är en av orsakerna till att måsta laga. Men å andra sidan blir det en tålamodsdanande process för sinnet. Hej då!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Jo och när man ska ta loss dom slingrar de som ormar kring armen. Man får försöka hålla sig till Lakafria sjöar. Ha det bra Roger!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.