Naturbilder .. På väg till Aitelnas

 

Den här vägen brukade Aitelnasfararna ta när de cyklade till Lissobäcken och sedan vandrade uppöver Vindelälven till sin kära fäbod  under Gullberget vid Aitelnasselet. Från Ammarnäs är det ca 15,3 km till Aitelnasselet.

Bildkälla Sobb

 

Rude och Märta Strömgrens familj vid slåtterarbetet i Aitelnas.

Foto Göte Haglund / Vbm

 

En typisk bild från Aitelnas skulle jag tro, det var många som kom på besök till familjerna i Aitelnas

Foto Göte Haglund / Vbm

 

Elin Strömgren längst till vänster med  Sture i famnen, Hubert Eriksson bakom henne, Seth står på knä och hans mor Anna bakom honom. Flickan vet jag ej. Vår mor Ada står längst ut till höger. Året var 1939 och Ada var där för att sköta Sture och hjälpa till. Hon hade då  kommit upp från Sveg i Härjedalen. Hon gifte sig senare med Elins lillebror Edmund.

Seth och Elins fäbodstuga och Gullberget i bakgrunden.

 

Seth Strömgren kokar kaffe vid öppenspisen.

Fotograf David Nyström / Vbm

 

Det finns mycket Aitelnashistoria att läsa i   ” Ammarnäsbygdens historia 1803 – 2008 ” . Den går säkert att fjärrlåna till de bibliotek som inte har den inne. T.ex. om man bor så avsides som i  Umeå eller Skåne .

Fotograf okänd / Vbm

 

Slåtter på ängarna under Gullberget. ” Uppskattningsvis kunde familjerna tillsammans bärga 70 – 75 skrindor hö” citat från A-näsbygdens historia.

Foto Gustav Lundgren/ Vbm

 

Längst ner i Aitelnasselet rodde man över till Ragnvald och Edlas ägor. Berget Ruopsgaise i bakgrunden.

Bildkälla Sobb

 

Här dras slipstenen vid Ragnvald och Edlas ägor

Fotograf okänd / Vbm

 

På höstarna när slåttern var klar i Aitelnas brukade vi Ammarnäsungdomar fara upp dit och ha trevligt tillsammans med ungdomarna där. Jag kan lova att det skrattades åt allt vad vi hittade på, så det ekade mellan Gullberget och Ruopsgaise. I Rudes gästbok finns det nog kvar en dikt vi åstadkom där alla bokstäver i en vers skulle börja på samma bokstav. En tradition var att leka dunk i mörkret vid Svennes vallen, där det berättats om hemska saker som hänt i Aitelnas historia. Dessutom var det  ett björnrikt område vi var i sades det. Allt för spänningen.

Bildkälla Sobb

 

En av familjerna som har marker i Aitelnas …Sven och Hilda Forsvall och deras ättlingar.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Från den här familjen Strömgren kommer de tre bröderna Strömgren som var markägare i Aitelnas och nu överlåtit till barn och barnbarn.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm.           Nils Johan och Anna Strömgren med familj.

 

Jag hoppas att ni som är mer bekanta med Aitelnas hör av er om ni ser något som inte stämmer. Ha en trevlig påsk !

 

2 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Ursäkta, men sent om sider har jag upptäckt en riktig långhärssja som på nåt sätt alltid väcker beundran. Inte riktigt lika lång som den i Johannisberg, men Ragnvald och Edla har tänkt till och placerat den så nära ingången till ladan som möjligt. Rationellt!…….. En fråga. Var det nån familj som hade kor i sommarlagård där uppe i Aitelnas under sommartid?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Va trevligt att du frågar, det borde jag ju ha upplyst om. De brukade ha med sig korna till Aitelnas. Rudes gäng brukade gå efter fjället på södra sidan Vindelån och Seth och Ragnvalds gick uppöver ån på norra sidan om jag inte minns fel. Ragnvalds kor fick simma över nederst i selet. Ska fråga nån som vet säkert. Vågar inte ringa dem i denna sena timme. Va bra att du uppmärksammade långhässjan hos Ragnvald och Edla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.