Naturbilder .. Skotning vid Tjusarkurvan.

 

Rolf Ludvigsson startar upp skogstraktorn inför körningen av en gallring kring gammlandsvägen mellan Sandsjö och Lomselenäs som Roger huggit. Vid Tjusarkurvan där gamla landsvägen korsar Juktforsvägen

Foto RL

 

Rolf lastar på timmer med Tegen på gammlandsvägen alldeles vid E 45 i Sandsjönäs.  November 2012.

Foto R L

 

Rolf lastar av ett massavedslass på avlägget vid Juktforsvägen.

Foto R L

 

Hugget och klart! Grantimmer. björkmassaved, barrmassaved och talltimmer.

 

Tack till Rolf Ludvigsson och Roger Linder för att vi fick följa ert arbete i skogen.

 

 

 

 

2 kommentarer

 1. Ro.Li.

  Hej Irene! Var och varför om Tjusarkurvan! Denna Tjusarkurva fanns på gammlandsvägen mellan Sandsjö och Lomsele. På väg från Sandsjö söderut mot Lomsele var det en 90 graders vänstersväng på en smal grusväg och i utsidan kurvan for en liten väg 150 meter rakt fram ned till Sandsjö båtlänningen vid Juktån då man kom från Sandsjöhållet. 20 meter före kurvan for vägen mot Juktfors norrut, Att det kunde uppstå situationer med närkontakt av tredje graden (därav Tjusarkurva) mellan fordon och förare var nog mer väntat än förvånande. Dessutom blev kurvan tillsammans med närliggande båtlänning en träffpunkt för byarnas cykelburna ungdom. Förr i tin kunde man utläsa ganska ekivoka texter (därav Tjusarkurva) inristade med kniv eller skrivna med kolbitar på in eller utsidan av båthusens väggar. I 1960 talets början byggdes den nya landsvägen som nu är E45. Då kom Tjusarkurvan i offsideposition och nu finns bara nostalgi kvar. I Sorsele socken måste det ha funnits många Tjusarkurvor?

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger! Spännande att få höra vad den kurvan gömde för historia….dina äldre syskon torde väl ha haft anledning att cykla ner till Tjusarkurvan medan det fanns många ungdomar kvar i bygden. Va kul de verkade ha på den tiden. Låter som en fin plats för er att sitta och drömma om gamla tider på, om nu både båthuset och sjön finns kvar och dessutom är lite mer i skymundan Inte undra på att Rolf ser drömsk ut när han fyller på bränsle i traktorn. Jo det fanns säkert ställen där det tjusades även på andra håll om nån ville berätta. Tack för den förklaringen och tillbakablicken! Det väcker säkert en massa minnen hos Sandsjöborna.
   Lycka till med dagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.