Naturbilder .. nytt från Sorsele bildbank

 

Har Ammarnäsbussen strejkat eller har de bara en paus för att få höra något nytt? Busstidtabellerna på den tiden var flexibla. Två av passagerarna börjar gå för att fortare komma fram dit de ska.

Bildkälla Sobb Foto Rickard Renman

 

Resenärerna kanske var på väg till Vårböndagshelgen i Ammarnäs. De här ungdomarna har redan hunnit ta bästa tältplatsen vid Tjulån. Nära till kyrkan och nära till danslogen. Ingeborg Berglund känner jag igen, den glada tjejen i vit kofta. De övriga är jag inte säker på. Hör gärna av er om ni vet.

Bildkälla Sobb

 

Den duktiga väverskan Lydia Berglund känner jag också igen. Hon bodde uppefter Tjulträskvägen Ammarnäs i Sputen.

Bildkälla Sobb

 

Janne Grundström byggde denna kåta vid Ammarnäs ålderdomshem på 1940talet. Den står kvar än vid det som nu är Ammarnäs Värdshus.

Bildkälla Sobb

 

” Skaffa”  Fride Berglund och  kamrat .

Bildkälla Sobb

 

BILDEN NEDAN

Vem är den här mannen? Troligen Oskar Karlberg säger läsare. Oskar bodde i Nabbnäs tillsammans med sin fru Viktoria och barnen Gustav, Gunnar Axel, Hildur, Signe och Bengt. Han kallade Nabbnäs för ” Staen” ( Staden). Varför vet jag inte riktigt, men det berodde kanske på att Nabbnäs var huvudort från början och Amarnäs var förort eller som det då hette – fäbod.

Oskar varen snäll människa som med sin berättarglädje och höga röst hördes vitt omkring. Han hämtade post hemma i mitt barndomshem och en gång satt han på kökssoffan och berättade något och gestikulerade så att väggblomman flög all världens väg..

De hade ett stort fint timrat hus som tragiskt brann ner till grunden någon gång på 1930 talet. Hans grannar och folk från Ammarnäs hjälptes åt att bygga upp det igen. Oskar var leverantör av meterved till skolan i  Ammarnäs. Han körde ved med hästen från sitt skifte i Routats eller ” Råjjdårsch” som vi sa..

Bildkälla Sobb

 

Ha det så bra alla trevliga där ute! Hälsningar från Irene.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.