Naturbilder .. Åbacka Juktan 1960 – 1962

BILDEN OVAN Signar Lindgrens gård i Åbacka är tagen långt tidigare av Efraim Fjällström. Bildkälla Sobb

 

OM REGLERINGEN AV STORJUKTAN.

En tidigare Storvindelnbo   Kjell Ove Hellgren uppvuxen på Hällnäsudden vid Vindelälvens strand, har varit så vänlig att skicka bilder från sitt jobb vid Stor Juktan under åren 1960 – 1962. Han har berättat om sitt arbete vid Åbacka under dessa år. jag ska försöka att plocka ut det viktigaste eftersom det inte finns utrymme att återge hela berättelsen.

Tusen tack till Kjell Ove….jag är sååå tacksam!

Kjell Ove Hellgren bor numera i Piteå men besöker hemmet i Hällnäs ganska ofta.

 

Han blev anställd i månadsskiftet maj – juni 1960 och började jobba med olika arbetsuppgifter. Två veckor senare kom Hugo Tellbro som var chef för röjning och en del skogsavverkning på området från Skerfo till Fjällsjönäs och frågade K O om han var intresserad av att börja jobba som medhjälpare till Tellbro. De skulle bo i Åbacka. Kjell Ove tackade ja och blev kvar i två år i det jobbet. Han skulle visa på röjningsskiften som röjarna skulle ta på sig att röja och bränna, samt titta till att arbete flöt på som det skulle och avsyna när det var klart och ordna med betalning. Under tiden skulle han stå till tjänst med båttransporter, handla mat och bränsle till arbetarna.

Under sommaren blev han ensam ansvarig för den verksamheten under Tellbros semester i 4 veckor. Varje fredag skulle han ta sin tjänstebil, en Volvo duett och åka till Sorsele för att handla mat och bränsle  i dunkar. Allt detta skulle han lasta i båten och sedan bära över Tjockudden till arbetarna kojor. Några arbetare från Ammarnäs som han minns var Engelbert Berglund och Albin Abrahamsson.

 

Bild från Sorsele dit han åkte för att handla.

 

JAG FYLLER UT MED FLER BILDER FRÅN SORSELE BILDBANK

I den här gården som tillhörde Martin Holmgren bodde Kjell Ove i början av arbetsperioden. Senare bodde han i Anselms hus.

Bildkälla Sobb

Åbackagården i vintertid. Fotot taget från sjön.

Bildkälla Sobb  foto  inl. av Anna Lena dotter till Irja och Martin Holmgren

 

Gamla Åbackabron ….här har de börjat att anlägga den nya vägen och förbereda för nya bron.

Bildkälla Sobb    Bernhard Karlssons bild

Nedströms bron på norra sidan finns Tjockudden och Skärfo som Kjell Ove berättat om.

 

SOMMAREN 1961

En annan episod var när han en sommarkväll 1961 fick beställning om en tung transport från Åbackanorra sidan. Han tog den stora öppna fiskebåten de fått från Täfteå eller Sikeå med Albin motor som han brukade frakta röjare och allt annat. Personerna som beställt båtskjuts var Arne Strömgren från Ammarnäs och en annan man. De hade med sig ett vändhjul till en bandtraktor Caterpillar D 8 som enligt uppgift vägde tre till fyrahundra kilo. Traktorns totalvikt var 36 ton.. Resan gick bra, sedan skulle de rulla hjulet en kilometer genom skogen i den ljusa sommarnatten.

 

HÖSTVINTERN 1961

Då blev Kjell Ove skickad att följa med en skogstraktor för att hämta en ganska stor kompressor. Det var inget hedland precis så det tog ganska lång tid att komma fram dit de skulle och sedan samma väg tillbaka. Hela resan tog 12 – 15 timmar. Det var väldigt kallt säkert under – 30 gr när de kom tillbaka till bilen en VW och den ville inte starta. Inga startkablar. De funderade på att måsta gå till Giltjaur 1,5 mil bort. De hade en bogserlina som de kopplade på traktorn och började köra, men hjulen stod stilla. De la in en högre växel men det hjälpte inte. Traktorn en Bamse eller liknande hade låg toppfart. Men så kom de på att prova med startmotorn och då startade bilen. De var räddade från en nattvandring till Giltjaur.

 

En av arbetarna vid Åbacka.

Foto Kjell Ove

 

En ny större och mycket högre bro byggdes vid Åbacka by. Den finns efter vägen som går från Sorsele till Umnäs vid E 12 an.

Foto Kjell Ove H

 

Rivning av den gamla bron…..här görs i ordning för sprängning

Foto Kjell Ove H

 

Efter sprängningen föll bron ner i älven.

Foto Kjell Ove

 

Mannen i ballongbyxor var Edvin Lundman chef på nedre området. Holmgrens hus i bakgrunden.

Foto Kjell Ove

Kjell Ove arbetade även med borrning och sprängning vid mårkan mellan Långskerfo och Juktan. Det skulle göras i ordning för flottning av timret som avverkats omkring Långskerfo fram till Juktan för vidare flottning efter Juktan. Men han tror att det mesta fraktades bort med lastbilar till Sorselesågen eller till Vindelälven.

Antalet sysselsatta under tiden med röjningen var ca 300 registrerade personer + att en del hade med sig sina barn som kanske hjälpte till. Övre delen av Juktåbyggets dräneringsområde bestod av ca 600 olika stora röjningsområden med lika priser..

Vintern 1960 – 61 pågick skogsavverkning i hela övre delen av Stor Juktans dämningsområde. Det var anlagt vinterväg så att de kunde hämta timret  med lastbilar för vidare transport till Vindelälven och Sorsele sågar. Kjell Ove  trampade vägar vid Arvträskbäcken med en bandvagn som var av samma modell som användes av invasionstrupperna i Normandie. Med den drog  han även ut några kojor i block som han lastade upp på en timmerdoning.

Våren 1962 blev han erbjuden fortsatt anställning åt Vatttenfall i Settisjaur i närheten av Stora Sjöfallet. Men han tackade nej så då blev det slut med epoken Vattenfall.

—————————————————————————————————————

Tack till Kjell Ove Hellgren för din berättelse från Juktanbygget. Jag återkommer med mer berättelser från nedre delen av Stor Juktan där mina förfäder satte ner sina bopålar mellan 1809 och 1819, nämligen Pehr Mattson och hans familj. De bodde på Stormyrnäset innan de flyttade upp till Övre Sandsele vid Vindelälven 1819.

 

Bildkälla Sobb     Troligen Lindgrens i Åbacka

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.