Naturbilder .. Renmans släkt

BILDEN OVAN Gästgiveriet i Blattnicksele f.v. Nils Olov Renman d.ä. i övrigt vet jag inte vem de är. I muséets text står C V, det torde väl var Carl Vilhelm som står vid hästen. Fotograf Robert Lundgren / Vbm

Det var inte alldeles lätt att utforska Renmans släkttavla eftersom den inte finns till fullo i Thea Hällebergs böcker och jag har inte heller funnit någon fullständig förteckning på Google.

Benny Stiegler Vk har under rubriken ” Frieri blev starten på ett gästgiveri ” berättat mycket intressant om NO Renman och hans familj.  Han har dock som många andra inklusive mig själv snavat på att både far Nils Olov och sonen Nils Olov hade samma namn. Sonen kallades därför Nicke.Därför står det i Stieglers berättelse att Rickard tog över verksamheten på Ammarnäsgården av systrarna, men det skall vara av fastrarna Mandis och Mattis.

 

Nils Olov Renman f. 1845 d. 1940 och hustrun Ulrika Josefina f. Johansdotter f. 1848 d. 1935. De gifte sig 1872 och bosatte sig i Blattnicksele där de drev ett Gästgiveri och skjutshåll. De hade ansvaret för post och persontransport från Blattnicksele till Sorsele. Nils Olov var också Sorselebygdens Fjärdningsman i 23 år.

Bildkälla Sobb

 

 

Bildkälla Sobb

 

Nils Olov ” Nicke ” Renman f. 1875  d. 1952. Han och fru Anna f. Ljunglöf Gargnäs drev Gästgiveriet i Sorsele till 1946, enligt Kurt Ågren, hans fina bok heter ” Sorsele från kåtaplats till stationssamhälle”.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

NICKES FAMILJ

F.v.  Sune, Karl, Anny gift med Bertil Åström. sedan står det Rickard ( vilket inte stämmer)  och Ola. Sittande mor Anna med Rickard i knät och far Nicke med Hilding i knät.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Hotellet i Sorsele som numera heter River hotell. Det byggdes av Nils Olov Renman d.ä.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

Hotell Ammarnäsgården som byggdes under ledning av systrarna Mandis och Mattis Renman på uppdrag av Landshövdingen som besökt Ammarnäs och insett att det behövdes ett övernattnings och matställe  där.

Bildkälla Sobb

 

Mandis Renman som först arbetade på hotellet i Sorsele efter att ha gått utbildning på Stora Hotellet i Umeå och på herrgården Stora Ek i Västergötland.

Fotograf Robert Lundgren / Vbm

 

1946 tog brorsonen Rickard över Ammarnäsgården tillsammans med fru Ingrid. De fick barnen Bo och Maj under sin tid i Ammarnäs.

Det finns mycket mer intressant att läsa om familjen Renman bl.a i boken – Sorsele Från kåtaplats till stationssamhälle. Kurt Ågren. Hilding Renman byggde affär i Ammarnäs vilket jag tidigare berättat om.

Tack för att ni hör av er och berättar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.